Gıdaya eklenecek vitamin ve minerale standart

Vitamin, mineral ve belirli diğer öğelerin gıdalara eklenmesine ilişkin usul ve esaslar, Avrupa Birliği’nin ilgili mevzuatına uyum çerçevesinde yeniden düzenlendi.

Gıdaya eklenecek vitamin ve minerale standart

İlgili yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında, insan vücudu tarafından biyolojik olarak kullanılabilen formlardaki vitaminler ve mineraller, genellikle gıdanın yapısında doğal olarak bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, belirlenen durumlarda gıdalara eklenebilecek. 

Örneğin, söz konusu maddelerin eksikliğinin klinik veya subklinik kanıt ile ispatlanabildiği veya besin öğelerinin alım düzeyinin düşük olduğunun tahminen gösterilebildiği nüfusta veya nüfusun belirli gruplarında görülen vitamin veya mineral yetersizliğinde bu maddeler gıdalara konulabilecek. 

Vitaminlerin ve minerallerin eklendiği gıdaların etiketi, tanıtımı ve reklamı, dengeli ve çeşitli bir beslenmenin gerekli besin öğelerini yeterli miktarlarda sağlayamadığını belirten veya ima eden herhangi bir ifade içeremeyecek. Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecilerine 31 Aralık 2019’a kadar söz konusu hükümlere uyma zorunluluğu getirildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X