Gurbetçilere sert uyarı

Alman meclisindeki ‘soykırım’ kararını destekleyen Türk kökenli 11 milletvekiline yönelik tehditlere hükümetten tepki geldi.

Gurbetçilere sert uyarı

Almanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, ‘tehdit ve hakaret kampanyaları’na katılanları, oturma izinlerini uzatmamakla tehdit etti. 

Alman Federal Meclisi’nde 1915 olaylarının  ‘soykırım” olarak tanındığı karara ‘evet’ oyu veren 11 Türk kökenli milletvekiline yönelik ‘tehdit ve hakaret’ kampanyalarına katılanlara Alman hükümetinden uyarı geldi. 

İktidar ortağı Hristiyan Demokrat Birlik partili İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Günter Krings, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte ‘Bu şekilde düşünen ve konuşan kişiler Almanya’ya ve Alman hukuk düzenine entegre olmamış demektir. Tabii ki bu durum oturma izni ile ilgili kararlarda dikkate alınmalıdır’ diye konuştu. 

‘BOYUN EĞMEYİZ’

Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Katarina Barley de, Ermeni ‘soykırım’ kararının ardından gelen düşmanca tepkilerin demokrasiyi hedef aldığını belirterek, ‘Siyasi eylemlerimizde ne şantaja ne de hakarete boyun eğeriz’ dedi. 

Yeşiller partisi eş başkanı Simone Peter de Türkiye’nin Türklerle Almanlar arasındaki iyi ilişkileri ‘dinamitlemeye çalışamayacağını’ söyledi. 

MİLLETVEKİLLERİ BİLGİLENDİRİLECEK 

Tartışmaların bir boyutu da Türk kökenli Alman milletvekillerinin Türkiye’ye seyahatleri durumunda güvenlikleri. Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Almanya’da düşünce özgürlüğü kapsamında olan bazı ifadelerin Türkiye’de cezaya tabi olabileceği belirtilerek, Alman Federal Meclisi’ndeki Ermeni soykırım kararını onaylayan Türk kökenli vekiller hakkında Türkiye’de suç duyurularında bulunulmuş olabileceğine dikkat çekildi. 

Ancak Dışişleri Bakanlığı bu konuda bir soruşturma açıldığına dair ellerinde bilgi bulunmadığını kaydetti. İlgili milletvekillerine Türkiye’ye gitmemeleri yönünde uyarıda bulunulduğu şeklinde medyada çıkan haberleri yalanlayan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schäfer, ancak milletvekillerinin Türkiye’deki siyasi ve hukuki çerçeve koşullarla ilgili yazılı olarak bilgilendirilmelerinin gündemde olduğunu söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X