Hamsinin fiyatı neden cep yakıyor? Bakın ucuzunu kimler tüketiyor!

Olay Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Hasan Ali Çavuş, hamsi fiyatlarının yüksek olmasının ilginç detaylarını bugün kaleme aldı…

Hamsinin fiyatı neden cep yakıyor? Bakın ucuzunu kimler tüketiyor!

Çavuş, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’de balık denince akla ilk o gelir.

Havalar soğumaya başladığında sofraları şenlendirir.

Çünkü o, aynı zamanda uğruna türküler yakılan bir balıktır.

Buğulaması da tavası da ızgarası da lezzetli olur.

Ayrıca çok önemli bir protein kaynağıdır.

Bu nedenle alım gücü düşük aileler için ilaç gibidir.

En makbulü ise adı ile özdeşleşen Karadeniz’de avlananıdır.

Tabii ki hamsiden söz ediyorum.

Ancak son yıllarda bu önemli gıdada ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Önce boyu kısaldı.

Nedenleri belli.

Kontrolsüz avlanma ve kuraklık nedeniyle derelerden denize akan planktonların azalması.

Daha açık bir ifadeyle…

Yeterli besin değerine ulaşamayan balık geç büyüyor.

Balıkçılar da belirli boya ulaşmayan hamsileri avlıyor.

Geçen ocak ayında bu nedenle belirli aralıklarla av yasaklanmıştı.

Önümüzdeki dönemde neler olacak hep birlikte göreceğiz.

Ama tezgâhların arka kısımlarından poşetlere inen hamsilerin boyutları yeni yasağa işaret ediyor.

Neyse…

Boyutu tartışılsa da hamsi bol bugünlerde…

Fakat fiyatı bir türlü 20 liranın altına inmiyor.

35-40 liradan 25 lira civarına geriledi ve orada kaldı.

Özellikle dar gelirli 5-10 liralık etiketi bekliyor.

Ama zor…

Nedenine gelince…

Tutulan balığın çok azı tezgâhta yerini alıyor.

Çünkü büyük bölümü sanayiye gönderiliyor.

İnsanların ucuz ucuz yiyebileceği hamsiyi, yem olarak çiftliklerde balık ve tavuklar tüketiyor.

Olay Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Hasan Ali Çavuş’un yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X