Hayvan bol, kurban fiyatları cep yakmaz

Kurban Bayramı’na az bir zaman kaldı. Vatandaşın gözü kulağı kurban fiyatlarında…Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu ET-BA Tanzim Satış işletme sahibi Yüksel Çolak. Çolak, gıda krizinden, kurban fiyatlarına, hayvancılıktan, ET-BA’ya kadar merak edilenlere açıklık getirdi.

Hayvan bol, kurban fiyatları cep yakmaz

Kurban Bayramı yaklaşırken, gözler kurban fiyatlarına çevrildi. ET-BA Tanzim Satış işletme sahibi  Yüksel Çolak, artan girdi maliyetlerine rağmen kurban fiyatlarında çok büyük bir artış beklemediklerini söyledi: “Bu yıl hayvan bol Canlı baskül fiyatı 32 ile 35 lira arası olur. Etin kilosu da 60 ile 65 arası olur. Fiyatlar geçen yıldan bu yıla yüzde 15, yüzde 20 değişir. Enflasyon daha fazla arttı. Geçen yıl yemin torbası 80 liraydı bugün 150 lira.”

Bir hayvanın kurban olması için, hayvanın 2 yaşını doldurması ve 7 hisseden fazla pay edilmemesi gerektiğini belirten Çolak, bu şartları yerine getirmeden kurban satan marketlerin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğini belirtti. Çolak, Karacabey’de 5 bin büyükbaş hayvan besleyecekleri büyük bir çiftlik yapacaklarını belirterek, hayvancılığa katkı yapmaya devam edeceklerini söyledi.

———————

Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu ET-BA Tanzim Satış işletme sahibi Yüksel Çolak.

Kurban Bayramı öncesi yaptığımız söyleşide, gıda krizinden, kurban fiyatlarına, hayvancılıktan, ET-BA’ya kadar merak edilenleri sorduk konuğumuza.

“KIRMIZI ETE  ZAM KAÇINILMAZ”

Pandemi ve kuraklık nedeniyle dünya genelinde ciddi bir gıda krizinden söz ediliyor. Çin ve ABD gibi büyük ülkeler gıda stoğu yaptılar. Bu durum Türkiye’yi nasıl etkiliyor. Son yıllarda hayvan ithal etmeye başlayan Türkiye gıda krizinden nasıl etkileniyor?

Şimdi tabii büyük ülkeler gıda stoğu yapıyorlar ama  Türkiye de yapıyor. Et ve Süt Kurumu’nda bol miktarda et var. Kriz, bizi döviz kurundan dolayı etkiliyor. Döviz kurunun yükselmesi nedeniyle iç piyasadan hayvan topluyoruz. Daha uygun fiyata geliyor ama yemin pahalı olması besiciyi zorluyor. Tarım ülkesi değiliz derler ama biz tam bir tarım ülkesiyiz. Vatandaş balkonunda bile ekip, biçiyor. Gıda stoğu yapan ülkeler nüfuslarına göre stok yapıyor. Ama bizde de mesela patatese zam geldiğinde devlet sorunu çözüyor. Ette de aynı durum söz konusu. Fiyatlar yükseldiğinde devlet, ete de müdahale ediyor.

Kırmızı etin zamlanacağını düşünüyor musunuz?

Kesinlikle zam yapılması lazım. Çünkü  üretici perişan durumda. Yemin maliyeti  ortada. Bir hayvanın 10 kilo yem tükettiğini düşünelim,  aylık bin lira maliyeti var demektir. Bir danaya 8 ay bakıyorlar. Üretici bu maliyetler karşısında çok zor durumda.

“YEM FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTTI”

Tüketici et fiyatlarının yüksek olduğunu söylüyor. Ancak üretici de para kazanamadığından şikayetçi.  Sorun nerede?

Sorun bence yemde. Yani üretim maliyetlerinde. Çünkü girdi fiyatları çok yükseldi. Ama bana göre  en ucuz gıda da ettir. Ülkede bir şey oldu mu hemen et fiyatları gündeme geliyor. Ama et fiyatları gerçekten düşük. Zeytinin, peynirin kilosu ne kadar zamlandı, bir de etin kilosu ne kadar oldu, bakmaları lazım.

Bursa’nın hayvancılıktaki durumu ve geleceği hakkında neler söylersiniz?

İç Anadolu’da Ankara, Konya gibi kentlerde hayvancılık daha çok yayılıyor ve çiftlikleri büyüyor. 300 dönümlük çiftliklerin yerini, bin, 2 bin dönümlük çiftlikler aldı. Bursa’da ise saman pahalı. İç Anadolu’da yem daha ucuz. Hayvana burada daha pahalıya bakıyorsun. Karacabey’de Yenişehir’de süt çiftlikleri var ama Bursa’da çok büyük çiftlikler maalesef yok. Biz 5 bin hayvanlık büyük bir çiftlik yatırımına giriştik.

Mustafa Özdal’ın yazısının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X