Hazineden ihracatçılara finansman için can simidi

Kredi garanti sisteminin kapsamının genişletilmesinde son aşamaya gelindiğini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Sadece KOBİ’lerin değil, ihracatçıların da finansmana erişim sıkıntısını gidermeyi hedefliyoruz” dedi.

Hazineden ihracatçılara finansman için can simidi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazinenin kredi garanti sisteminin KOBİ’lerin yanı sıra ihracatçıya can simidi olacağını kaydederek, finansman sıkıntısının giderilmesine katkı sağlayacağını söyledi. 

Şimşek yaptığı açıklamada, Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine ilişkin düzenlemede değişikliğe gideceklerini ve bu şekilde kefalet sisteminin daha kapsamlı hale getirileceğini vurguladı. Yeni sistemin KOBİ’lerin yanı sıra ihracatçıya da can simiti olacağını ve nefes aldıracağını anlatan Şimşek, “Mevcut düzenlemede, binlerce KOBİ’nin finansmana erişimi sağlanmakla birlikte, kefalet hacmi istenilen düzeyde artmamış ve kredi hacminde bugüne kadar beklenen düzeyde bir artış gerçekleşmemişti. Bunun nedenlerine bakıldığında, öncelikle kefalet sürecinin uzun sürmesinin bankaların bu aracı kullanmalarında önemli bir çekinceye neden olduğunu gördük. Aynı zamanda, vergi ve SGK borcu olan işletmelerinde bu imkandan yararlanamamasının önemli bir kısıt oluşturduğunu, ayrıca sağlanan kefalet tutarlarının bir çok işletme için yeterli olmadığını tespit ettik” dedi.

KEFALET LİMİTİNE ARTIŞ

Yeni düzenleme ile daha çok firmanın finansmana erişim sorunlarının daha etkin bir şekilde çözülebilmesi için kefalet limitlerinin artırıldığını kaydeden Şimşek, KOBİ’ler için 2 milyon dolar, KOBİ dışında kalan yararlanıcılar için ise 50 milyon dolar olarak belirlendiğinin bilgisini verdi. Daha önce SGK ve vergi dairesine borcu olmayan firmalara kefalet sağlandığını hatırlatan Şimşek, yeni düzenlemenin bu borçların kefalet ile sağlanacak krediden öncelikli olarak ödenmesi halinde bu kurumlara borcu olan firmalara da kefalet sağlanabilmesinin yolunu açtığını söyledi.

KEFALET HACMİNDE 20 MİLYAR LİRA BEKLENTİSİ

İhracatçılara yönelik yapılacak düzenlemenin de oldukça önemli olduğuna dikkati çeken Şimşek, “Bu kapsamda ihracatın finansmanına ilişkin kefalet taleplerinin Eximbank kanalı ile olması durumunda yüzde 100’e kadar kefalet verilebilecek. Talebin Eximbank kanalı ile olmaması durumunda ise KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçılar için yüzde 85 ile kefalet sağlanabilecek” dedi. Çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Şimşek, yapılan tüm bu değişiklikler ile mevcut durumda 3 milyar liraya ulaşan kefalet hacminin kısa dönemde 10 milyar liraya, orta vadede ise 20 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X