‘Hizbullah İran’ın vereceği kararı bekliyor’

Lübnanlı askeri uzmanlar, Hizbullah’ın, İsrail’in Golan Tepeleri’nde örgütün konvoyuna düzenlediği saldırıya nasıl ve ne zaman cevap vereceğini İran’ın belirleyeceğini savunuyor.

‘Hizbullah İran’ın vereceği kararı bekliyor’

İsrail’in Suriye’de üst düzey Hizbullah milisleri ve İran askerlerinin bulunduğu konvoya gerçekleştirdiği saldırı sonrası örgütün tabanında oluşan “İsrail’e en ağır cevabın verilmesi gerektiği” yönündeki beklentiyi AA muhabirine değerlendiren emekli General Emin Hatayit, “İsrail’e misilleme kararı, tek başına Hizbullah’ın alabileceği karar değil. İsrail’e nerede ve nasıl cevap verileceğine, İran ve Suriye’nin de içinde yer aldığı cephe karar verecektir” dedi.

Hatayit, Hizbullah’ın, İsrail’e “çok sert” ve “kararlı” cevap vermesini beklediğini vurgulayarak, “Verilecek cevap, öfke ile planlanmadan, sadece intikam duygusuyla yapılacak şey değil. Hizbullah, doğru zaman ve zeminde eylem planını gerçekleştirmeyi tercih ediyor” diye konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, 2 ay sonra yapılması beklenen seçimleri de hesaba katarak saldırıyı gerçekleştirdiğini ileri süren Hatayit, “Hizbullah’ın da hem askeri hem de Netanyahu’nun planlarını bozacak siyasi cevap vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın sessizliğini korumasıyla ilgili olarak Hatayit, “Hizbullah, şu an şehitleriyle meşgul. Nasrallah elbette çıkıp çok sert bir konuşma yapacaktır. Belki de İsrail’e önce askeri cevap verip sonrasında konuşur” değerlendirmesinde bulundu.

“Hizbullah, İran’ın vereceği kararı bekliyor”

Emekli General Ziyad Korkuti ise saldırıda üst düzey bir İranlı komutanın öldüğü hatırlatarak, “Bu saldırıda, İran’ın kaybı, Hizbullah’tan büyük. Hizbullah, nasıl cevap vermesi gerektiği konusunda İran’ın kararını bekliyor. Yoksa Hizbullah böyle bir şeye tek başına karar veremez” şeklinde konuştu.

Hizbullah’ın, İsrail’e “sınırlı” ve “kabul edilebilir” ölçüde cevap vermesini beklediğini söyleyen Korkuti, aksi takdirde İsrail’in savaş çıkartmaktan çekinmeyeceğini ileri sürdü. Korkuti, “Bölgede çıkacak bir savaş İsrail’in işine gelir. Fakat Lübnan bu durumdan çok büyük zarar görür. Ülke en az 50 yıl geriye gider” dedi. 

Hizbullah’a ait Al-Manar Televizyonu, önceki gün sosyal medya yoluyla başlattığı kampanyada, Arapça ve İbranice olarak “Sığınaklarınızı hazırlayın” sloganını kullanmıştı. Hizbullah taraftarlarının yoğun ilgi gösterdiği slogan, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da “çok konuşular” arasına girmişti. Sloganın, Nasrallah’ın 2006 İsrail-Hizbullah savaşında yaptığı bir konuşmaya gönderme yaptığı belirtiliyor.   

İsrail’in, Suriye-İsrail sınırındaki Kuneytra kentinde devriye gezen Hizbullah konvoyuna pazar günü düzenlediği hava saldırısında, Hizbullah’ın üst düzey saha komutanlarından Muhammed İsa’nın da aralarında bulunduğu 6 militanın öldüğü duyurulmuştu. Aynı saldırıda hayatını kaybeden Devrim Muhafızları komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Ali Allahdadi dün toprağa verilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X