Hollanda’ya ihracat tam gaz sürüyor

Hollanda’ya bu yıl 600 ton salça ihracatı yapacak olan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde inceleme yapan İNPROBA yetkilileri, salçadan memnun kaldıkları için bu yıl ithal edecekleri rakamı 600 tona çıkardıklarını söyledi.

Hollanda’ya ihracat tam gaz sürüyor

SADULLAH ORGAN

Hollanda’ya bu yıl 600 ton salça ihraç edecek olan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yaklaşık 80 işçinin çalıştığını tesiste ihracata yönelik günde 15-20 ton biber salçası üretiliyor.

İnceleme için İnegöl’e gelen İnproba Kalite Menajeri Nicoline Fransen, İthalat Sorumlusu Kees Stalenhoef, İşletme Şefi Ali Altındağ ile birlikte ihracatı yapılacak biber salçalarından örnekler aldılar. Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur’un eşlik ettiği incelemelerde, geçen yıl kooperatiften 400 ton civarında biber salçası aldıklarını ifade eden İNPROBA İthalat Sorumlusu Kees Stalenhoef, memnun kaldıkları için bu yıl rakamı 600 tona çıkardıklarını söyledi. Hollanda da çok kullanılan Samanrulek’i bu yılda Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden almak için geldiklerini belirten Kees Stalenhoef, “İlk sene 60-70 ton deneme amaçlı aldık. Memnun kaldığımız için ikinci yıl 450 tona yükselttik. Bu yılda 600 ton biber salçası alacağız. Bazı eksikler var. Bunları kooperatif başkanına iletiyoruz” dedi.

KALİTELİ BİBER

Şu ana kadar 50 tona yakın biber salçası hazırladıklarını belirten Kooperatif Başkanı Ahmet Uğur ise, günde 15 ile 20 ton arasında biber salçası yaparak verdikleri taahhüdü yerine getireceklerini söyledi. Çalışmaların hızla sürdüğünü belirten Uğur, “Sezon itibariyle en pik dönemi dediğimiz biberin, domatesin ve çalışmalarımızın en yoğun olduğu zamandır. Şuanki çalışmalarımız çok hızlı devam ediyor. Bu arada da her yıl olduğu gibi bu yılda Hollanda’dan yetkililer geliyor, varsa eksiklerimizi birlikte tamamlıyoruz. En iyisinin yapmaya çalışıyoruz. Biberi bu yörede çok fazla ektiremiyoruz. Çünkü biber ekme kültürü çok az. Yenişehir, İzmir Bergama, Kemalpaşa Ovazatlı bölgelerinden biber alıyoruz. Bunlar yurtdışına gidebilecek biber cinsleridir. Geçen sene yöremizde çok azdı. Bu sene 100-150 ton civarında çıkar. Önümüzdeki yıl bunu daha fazla arttırıp, İnegöl ve Yenişehir çiftçisine fayda sağlarız” dedi.

İSTİHDAM YARATIYORUZ

Hollandalı yetkililerin, yaptıkları inceleme sonucunda geçtiğimiz yıllara nazaran daha iyi olduğunu söylediklerini belirten Ahmet uğur, “Bu sene dengesiz bir mevsim yaşıyoruz. Ürün fiyatları çok dengesiz gidiyor. Patlıcan 3 liraya, yeşil biber de 2 liraya gidiyor. Bu yıl biber fiyatları yüksek olmasına rağmen inşallah zarar etmeden bu işin içinden çıkarız. Şuanda kooperatifimizde 80 kişi çalışıyor. Bu ülkemize ekonomik olarak bir katkıdır. İstihdam yaratıyoruz. Bu nedenle biz mutluyuz. Yoruluyoruz, üzülüyoruz ama işin sonunda mutlu oluyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X