İç savaştan kaçan Ahıskalılara Bursa da kucak açtı

Müslümanların yoğunlukta olduğu Ukrayna’nın Donestk bölgesinde iç savaşın şiddetlenmesi üzerine bölgeden ayrılarak Türkiye’nin çeşitli illerine sığınan Ahıska Türkleri için devlet tarafından Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde konut yaptırıldı.

İç savaştan kaçan Ahıskalılara Bursa da kucak açtı

Tamamlanan konutlara yerleşmek için Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek İnegöl’de toplanan 120 kişilik 25 aile, Kaymakam Ali Akça, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Ahıska Türkleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Taş tarafından Erzincan’a uğurlandılar. 

İnegöl Ahıska Türkleri Yardımlaşma Derneği önünde toplanan 25 Ahıskalı ailenin yolculuğu öncesinde konuşan Dernek Başkanı Mehmet Taş, “Ukrayna’dan savaştan kaçıp gelen Ahıskalılara devletimiz sahip çıktı. Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız görüşmede, Ukrayna’da bulunan 677 ailenin Türkiye’ye getirilmesi ile alakalı talimatı verdi. Haziran ayında da bunun kararnamesi imzalandı. İlk part olarak Erzincan’ın Üzümlü ilçesine 150 aile için konutlar yapıldı. Bu 150 ailenin 25 ailesi, ülkemizin çeşitli yerlerinde gelerek İnegöl’de toplandı. Hep birlikte yola çıkarak inşallah sabah evlerine kavuşturacağız. Evlerine teslim edeceğiz. Bu konuda gerçekten çok mutluyuz. Ülkemiz sahip çıktığı için mutluyuz. Türkiye güçlü olmalı, işte bu yüzden güçlü olmalı. Çünkü sadece Ahıskalılara değil, tüm mazlumlara, tüm mağdurlara destek elini uzatacak, kol kanat gerecek tek ülke Türkiye. İnşallah Allah birlik ve beraberliğimizi bozmaz, ülkemiz daha da güçlenir, birlik ve beraberliğimiz daha da artar. Bizimle birlikte sıkıntı çeken tüm insanlara kol kanat gereriz hep beraber. Ben arkadaşlarıma şunu söylüyorum; al bayrağın dalgalandığı her yer bizim vatanımız. Ben yeni yerlerinde kendilerine mutluluklar ve başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

“GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPIYORLAR”

Rusya’da bulunan Ahıska Türklerine yönelik açıklamalarda bulunan Taş, “Rusya’dan gelen haberler bizleri üzüyor. Ama inanıyorum ki, devletimiz Rusya ile alakalı da çalışmalar yapacaktır. Oradaki insanlarımızı mağdur etmeyecektir. Biz bunları devletimize ilettik. Gerekli çalışmaları yapıyorlar” diye konuştu.

“HEPSİNDEN ALLAH RAZI OLSUN”

Yolculuk öncesi duygularını dile getiren, daha önce Ukrayna’dan gelip Bursa’ya yerleşen Ahıska kökenli Ahmed Muradov, “Cehennemden çıkıp, cennete düştük. Geldiğimizde herkes bize yardımcı olmaya çalıştı. Aş verdiler, iş verdiler. Her taraftan yağmur gibi yardım yağdı. Allah hepsinden razı olsun” dedi.

Türkiye idarecilerine teşekkür eden Said Mirzayev isimli Ahıskalı vatandaş, “Allah razı olsun Türk memleketinden. Biz çok razı olduk, bize sahip çıktıkları için. Bizlere şimdi konutlar verilecek. Çocuğumuzla oradan Türkiye’ye gelmiştik. İzmir’e gönderdiler sonra haber geldi ve buraya geldik. Şimdi ise Erzincan’a gideceğiz. Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ederim, Davutoğlu’na da çok teşekkür ederim. Ukrayna’daki Ahıska Türklerine sahip çıkıp getirdi. Hepsinden Allah razı olsun” diye konuştu.

“ORADA YAŞANANLARA ŞAHİT OLDUK”

Güldane Mirzayeva ise, “Bizlerin bu zor durumlarında kapılarını açan, bizlere mutluluğu yaşatan herkesten Allah razı olsun. Çok mutluyuz. Kendi vatanımıza geldik, bundan büyük iyilik olur mu? Orada yaşananlara şahit olduk. Savaş başladığında biz 10 kilometre geriye çekildik ama orada kalanlar çok büyük zararlar gördü. Sebep olanlardan Allah razı olsun. Eşim, torunlarım hepimiz şimdi buradayız ve çok mutluyuz” dedi.

“CEHENNEMDEN ÇIKIP, CENNETE DÜŞTÜK”

Bir diğer Ahıskalı vatandaş Ahmed Muradov ise, “Biz de orada yaşanan savaş nedeniyle Bursa’ya gelmiştik. Cehennemden çıkıp, cennete düştük. Geldiğimizde herkes bize yardımcı olmaya çalıştı. Aş verdiler, iş verdiler. Her taraftan yağmur gibi yardım yağdı. Çok güzel oldu. Nereye düştüğümüzü kendimizde anlamadık, bu kadar yardımı görünce” açıklamasını yaptı.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Ahıska kökenli vatandaşlarımızın gerek İnegöl, İzmir gibi farklı yerlerde yaşayanlar olduğu gibi gerek Ukrayna’dan gelip Erzincan Üzümlü’de devletimiz tarafından yapılan konutlara yerleştirilmesi ile alakalı bugün bir uğurlama töreni var. Ben tabi öncelikle Ahıskalılar Dernek Başkanı Mehmet Taş beye çok teşekkür ediyorum. Gerçekten bu takdire şayan bir organizasyon oldu. Tabi hükümetimize, devletimize de çok teşekkür ediyorum. Nihayetinde bu insanlar için kalıcı konutların yapılması çok güzel bir durum. Erzincan çok sakin, huzurlu bir şehir. Sayın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Bey’in de memleketidir aynı zamanda. İnşallah bu kardeşlerimiz orada yeniden bir düzen kuracak. Tabi belki isterlerdi ki daha önceki memleketlerinde sağlıklı, huzurlu bir hayat sürsünler ama nihayetinde Türkiye’nin büyüklüğünü bir kez daha görüyoruz. Nihayetinde buralar onları anavatanı. Dolayısıyla ben bu noktada aracılık eden herkese çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda bu konu ile alakalı destek veren Ahıskalılar Dernek Başkanı ve yönetimine çok teşekkür ediyorum. Ben de bugün bir selam vermek, hayırlı yolculuklar dilemek için geldim. Bundan sonra belki İnegöl’de olmayacaklar ama en azında bileceğiz ki kendi evlerinde, huzurlu bir şekilde yaşıyor olacaklar” dedi.

AKÇA’DAN İSTİKLAL MARŞI ÖRNEĞİ

Kaymakam Ali Akça da, “Mehmet Akif ismi ilk başta bize İstiklal Marşımızı akla getirir ama İstiklal Marşı’nın yazıldığı yılları hatırlarsanız, o yıllarda bugün Anadolu diye nitelendirdiğimiz vatanımızın büyük bir kısmı maalesef işgal altındaydı. O kelimeler, o cümleler, o duygularla kağıda dökülmüştü ve Mehmet Akif İstiklal Marşı’nın bir bölümünde şöyle söyler; ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda! Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.’ Bu vatan kavramının ne anlama geldiğini, vatansızlığın ne olduğunu, vatanın ne kadar önemli olduğunu anlamak için bu gün televizyonları açın haberlere bir bakın. 5-10 dakikalık haberlerde içimizi ciddi bir üzüntü kaplar. Yurtlarından sürülen mazlum insanlar, sürgüne uğrayan insanlar ne yaşıyor, vatansızlık onlar için ne tür travmalar doğurduğunu görürsünüz. Bu toprakların insanları bu duyguları çok iyi bildiği için mazlum insanların gerek tarihte gerekse bugün, her zaman kol kanat germeyi insani bir vazife olarak benimsemiştir. Allah bu milletten razı olsun. Allah bu devlete de zeval vermesin. Ahıskalı kardeşlerimiz de geçmişte yaşadıkları travmalarla, dramlarla, sürgünlerle en son Anadolu’ya sığınmışlar ve büyük Türkiye Cumhuriyeti Devleti de onlara Erzincan’ın Üzümlü bölgesinde yapılan evlerde ikamet ettirilecekler. Bu gün Ahıskalılar Derneği’nin önünden 25 aile toplam 120 kişiyi yeni evlerine uğurlayacağız. Yeni hayatları kendileri için inşallah mutluluklarla dolu olur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından otobüslere bindirilen 120 Ahıskalı Erzincan’a gitmek üzere yola çıktı. Uğurlama sırasında duygusal anlar da yaşandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X