İhracatın büyümeye katkısı azaldı

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yüksek Danışma Kurulu (YDK), 2019 yılını değerlendirerek, 2020’ye ilişkin beklenti ve önerileri paylaştı.

İhracatın büyümeye katkısı azaldı

BUSİAD YDK Başkanı Günal Baylan, yaptığı açıklamada, 2019 yılının özellikle ikinci yarısından itibaren küresel ekonominin senkronize bir küçülme içinde olduğunun uluslararası kuruluşların ülkeler için yapmış oldukları tahminlerle teyit edildiğini söyledi. Küresel büyüme performansındaki azalışa 2019 yılı boyunca tartışılan ticaret savaşları ve küresel politika belirsizliklerinin neden olduğunu belirten Baylan, ‘’Türkiye ekonomisi, Ağustos 2018’de Türk Lirası’nda yaşanan ciddi değer kaybına bağlı olarak, geçen yıl son çeyrekte başlayan ciddi bir durgunluk sürecine girmiştir. Euro alanında büyümenin yavaşlama eğilimi, korumacı ticaret önlemlerine bağlı olarak zayıflayan küresel büyümenin, ihracatı olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır” dedi.

İSTİKRARSIZLAŞTIRICI ETKİLER

Küresel ekonomiye ilişkin verilerin, düşük büyüme ve enflasyon dinamiğinden oluşan yeni bir normalin giderek belirginleştiğine işaret ettiğini dile getiren Baylan, şöyle devam etti: ‘’Ticaret savaşları ve politika belirsizliklerinin yanı sıra jeo-politik gerilimlerin sürmesi, küresel düzeyde kurumsal ve finansal mimari üzerinde bozucu ve istikrarsızlaştırıcı etkileri beraberinde getirmektedir. Euro alanının mevcut görünümü ve üçüncü çeyrek büyüme rakamları değerlendirildiğinde ihracatın büyümeye katkısı azalırken, ithalatta gözlenen artış eğilimi mevcut dış denge görünümünün kalıcılığını sorgulamayı gerekli kılmaktadır. Bu açıdan, ekonominin dış denge dinamiklerinde kalıcı bir değişim ancak ihracatın büyümenin sürükleyicisi olarak benimsendiği bir büyüme tercihi ile mümkün olabilir.”

SANAYİCİ ÇABA SARF EDECEK

Günal Baylan, şunları kaydetti: ‘’Dünyada ve Türkiye’de ekonominin sıkıntılarını en derinden yaşayan iş dünyası mensuplarıyız.  Bursalı sanayici ve iş insanlarının temsilcileri olarak, üretmeyi vatanseverliğin karşılığı şeklinde gördüğümüzü belirtmek istiyoruz. Sanayici tüm zorluklara rağmen büyümek için çaba sarf edecektir.”

İŞTE BUSİAD’IN BEKLENTİLERİ

-Büyümede yüzde 4-5 aralığı yakalanmalı.
-Yapısal formlar bir an önce ülke gündeminde yer almalı.
-Yaratıcı beyinlerin yurt dışına gidişi önlenmeli.
-Üniversiteler üretime dönük bilim üreten fabrikalar olmalı.
-Eğitim sistemine güven getirecek bir politika izlenmeli.
-Yatırım malı üretmenin önü açılmalıdır.
-Tarımda gerekli tedbirler alınmalı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X