İki ayda 2,3 milyar dolar cepte kaldı

Türkiye’nin enerji faturası, yılın ilk iki ayında geçen yılın eş dönemine göre yaklaşık 2,2 milyar dolar azalarak, 7,2 milyar dolara düştü.

İki ayda 2,3 milyar dolar cepte kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen yılın haziran ayından bu yana düşüş trendine giren petrol fiyatları, Türkiye’nin enerji ithalatında da önemli bir iyileşme sağladı. Türkiye’nin, yılın ilk iki ayındaki enerji faturası, geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyar 230 milyon dolar azaldı. Türkiye enerji ithalatına 2013’te 55,9 milyar dolar, geçen yıl da 54,9 milyar dolar harcamıştı. Uzmanlar, petrolün 50 dolarda kalması halinde Türkiye’nin yıllık net enerji ithalatının 23-25 milyar dolar azalabileceğini belirtiyor.

PETROL SERT DÜŞMÜŞTÜ

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçen yılın haziran ayında 115,67 dolarla yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Petrol fiyatlarında bu noktadan sonra sert bir düşüş görülmüş ve 45 dolara kadar gerilemişti. Bu yıl ocakta ise petrolün varil fiyatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56,1 düşmüş, bu gelişmeler sonucunda Türkiye’nin ocak ayındaki petrol ithalatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,8 artmasına karşın yaptığı ödeme yüzde 43,9 azalmıştı. Türkiye, geçen yılın ocak ayında 1 milyar 252 milyon ton petrol için 1 milyar 8 milyon dolar öderken, bu yılın ocak ayında 1 milyar 599 milyon ton petrol için 565 milyon dolar ödeme gerçekleştirmişti.

ARZ FAZLASI DÜŞÜYOR

Uzmanlar, petrol fiyatlarındaki düşüşe arz fazlasının neden olduğuna işaret ederken, bu noktada ABD, Kanada ve Suudi Arabistan gibi ülkeler ön plana çıkıyor. Küresel petrol arzı, şubatta bir önceki aya göre günlük 180 bin varil artışla 94 milyon varile çıktı. Söz konusu artışta ABD dışında Suudi Arabistan, Irak, İran ve bazı OPEC ülkelerinin petrol üretimlerini artırması da etkili oldu. Bu dönemde artan üretim hacmi ve yüksek stok miktarları ile küresel arz fazlasına en büyük katkıyı yapan ABD ham petrol ithalat miktarını azalttı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X