İnme gençleri de tehdit ediyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Uzman Dr. Cemile Haki, inmenin (felç) son yıllarda gençlerde de oldukça sık görüldüğünü belirterek, ‘Özellikle obezite, sigara ve çeşitli bağımlılık ya

İnme gençleri de tehdit ediyor

İnmenin yüzde 80 damar tıkanması, yüzde 20 beyin kanaması şeklinde oluştuğunu ifade eden Haki, ‘Dünyada yılda ortalama 17 milyon kişi inme geçiriyor. 6 milyon kişi de inme nedeniyle hayatını kaybediyor. Her 6 kişiden biri hayatı boyunca bir defa inmeyle karşı karşıya kalıyor.

Haki, inmenin artık gençleri de tehdit ettiğini belirterek, ‘Son yıllarda gençlerde de oldukça sık oranlarda görülüyor. Özellikle obezite, sigara kullanımı, çeşitli bağımlılık yapıcı madde kullanımları gençlerde de inme görülme sıklığını artırıyor’ ifadelerini kullandı.

MEKANİK TROMBEKTOMİ YÖNTEMİ

Hastane Yöneticisi Opr. Dr. Nurhan Çelik de Sağlık Bakanlığı, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve İl Sağlık Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla geçen yıl martta hastaneleri bünyesinde inme merkezi açıldığını söyledi.

İnme merkezinde, tıkayıcı beyin damar hastalığında önce toplardamar yoluyla ilaç tedavisine başlandığını belirten Çelik, ‘1,5 yıldan beri ilaç tedavisi yapılıyor. Yaklaşık 120 hastayı bu şekilde tedavi ettik. Yaklaşık bir aydan beri de ‘mekanik trombektomi’ dediğimiz, tıkanan damardaki pıhtının anjiyo ile çıkarılması işlemi yapılıyor’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X