Irma kâbusu

ABD tarihinin en geniş kapsamlı tahliyelere neden olan Irma Kasırgası Florida’nın güney adalarını vurdu. Kasırga nedeniyle 6 milyondan fazla kişiye ‘bölgeyi terk edin’ uyarısı yapılmıştı.

Irma kâbusu

Karayipler ve Küba’da 26 kişinin hayatına mal olan Irma Kasırgası dün ABD’nin Florida eyaletine ulaştı.

Kasırga yeniden dördüncü kategoriye yükselirken, bölgede dev hortumlar meydana geldi, dalgaların boyu 4,5 metreye ulaştı. Florida valisinin ‘Acilen burayı terk edin. Yoksa öleceksiniz’ açıklamasının ardından 6,3 milyon insan bölgeden tahliye edildi. 

‘TANRI HERKESİ KORUSUN’ 

ABD Başkanı Donald Trump Floride kıyılarına ulaşan Irma Kasırgası ile ilgili ‘Sonunda burada! Tanrı herkesi korusun’ ifadelerini kullandı. 

”BURAYI TERK EDİN”

Önceki gün 5 milyon 600 bin kişinin tahliye edilme kararının ardından rakam daha da yükseldi. Yetkililer şu ana kadar 6 milyon 300 bin kişinin bölgeyi terk ettiğini açıkladı. Florida valisi yaptığı açıklamada ‘Burayı hemen terk edin. Hayatta kalamazsınız’ uyarısını yapmıştı. 

ABD Hava Kuvvetleri bölgedeki tahliye işlemleri için ‘Fırtına Avcısı’ olarak bilinen WC-130J ‘Super Hercules’ askeri tahliye uçaklarını gönderdi. Bölgede en az 200 bin hanede elektrik kesintisi yaşanıyor. 

Florida’da hem iç hat hem de dış hatlarda 2 binden fazla uçuş iptal edildi. 

 

ALDIRMAYANLAR DA VAR

Florida eyaletinin Miami kentinde yapılan tüm uyarıları ciddiye almayarak, bölgeyi terk etmeyenler de var.  Birçok kent sakininin şiddetli yağmura rağmen sokaklara çıkıp eğlendiği bildirildi.  

Karayip adaları üzerinden ilerleyen Irma bu bölgede26 kişinin canına mal oldu. Karayip bölgesinde en çok yıkım Barbuda ve St Martin adalarında yaşandı.  Barbuda adasında yerleşimlerin yüzde 95’i tahrip oldu. St Martin ve St Barthelemy adalarında ise 10 evin 6’sı yaşanamaz hale geldi. Irma kasırgası Küba’yı da vurdu ama yetkililer bölgede büyük hasar olduğu bilgisini vermekle yetindiler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X