DERYA DEMİR PINAR
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomi üzerindeki etkileri de sürüyor. Salgının başlangıcından beri hükümetin aldığı tedbirlerle söz konusu etki azaltılmaya çalışılıyor. Bu kapsamda devreye alınan ve pandeminin başından itibaren uygulanan ücretsiz izin maaş desteğinden Bursa’da eylül ayına kadar 113 bin 58 kişi yararlandı. Bu destekle bin 170 lira gibi cüzi bir rakamla geçinmek zorunda kalan binlerce vatandaş, izinde oldukları süre boyunca evine ekmek götürebilmek için ya tarlada çalıştı ya da pazarda meyve sattı. Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şubesi Başkanı İsmail Kocaman, bazı işverenlerin bu durumu fırsat bildiğini belirterek, denetim yapılması gerektiğini söyledi. Bir çok çalışanın 6 aydır ücretsiz izinde olduğuna dikkati çeken Kocaman, ‘’İşçi çıkarmak yasak olduğundan kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan kişileri ücretsiz izne çıkarıyorlar. Bu insanlar 6 aydır bin 170 lirayla nasıl geçiniyorlar” dedi.
İŞVEREN BUNU KULLANIYOR
Bazı işverenlerin bunu keyfi uygulama haline getirdiğini ileri süren Kocaman, kişisel problemlerin işçiyi ücretsiz izne çıkarma ile sonuçlandığını dile getirdi. Kocaman, şunları kaydetti: ‘’Örneğin, bir fabrikanın 6 güvenliği var ve sadece 1 tanesi 6 aydır ücretsiz izinde. Bu iş dönüşümlü yürütülemez mi? Bu izinler kontrol edilmediği için işveren istediği gibi elemanı yolluyor. Üretim azaldı bahanesinde bulunuyorlar. Ancak büyük çaplı fabrikaların kapandığını hiç duymadık. Hatta Avrupa’da pandemi nedeniyle bazı işyerleri kapandığı için Bursa’daki fabrikalar bayramlarda ve sokağa çıkma yasaklarında dahi çalıştılar. Bu süreçte yeni eleman aldılar. Tazminat vermek istemeyen işverenler bunu kullanıyor. Evine ekmek götürmek zorunda olan bu insanlar ya tarlada ya da pazarlarda çalışmak zorunda kalıyor.”
İZİNDEKİLER BORÇ BATAĞINDA
Türk-İş 8.Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer ise, ücretsiz izin seçeneğinin sunulmasının doğru bir uygulama olmadığının altını çizdi. Keyfi olarak izne çıkarma durumuyla karşılamadıklarını anlatan Biçer, ancak şu anda izne çıkarılan işçilerin çok zor durumda olduğuna işaret etti. Biçer, ‘’Ücretsiz izinde olanlar borç batağında, kredi kartları patlamış durumda. Aile bağları kuvvetli bir toplum olduğumuz için destekle ayakta durabiliyorlar. Annesinin emekli maaşıyla ya da köydeki inekleri sattıkları paralarıyla geçiniyorlar. Bu kişiler önceden stokladıkları yiyeceklerle beslenmelerini sürdürüyor. Et yemek onlar için hayal oldu. Milyonlarca insan evine ekmek götürmekte zorlanıyor” diye konuştu.