İstanbul Boğazı’nda görülen, doğal olarak kuzeyden güneye doğru olan akıntının, lodos nedeniyle güneyden kuzeye doğru yönelmesi sonucu oluşan akıntı olarak bilinen orkoz, gemi trafiğini olumsuz yönde etkiledi. Orkoz nedeniyle Boğaz, akşam saatlerinden itibaren çift yönlü olarak bir süreliğine büyük gemi ve tankerlerin geçişine kapatıldı. Yaklaşık 3 saat gemi ve tanker geçilişlerine kapalı kalan boğaz, orkozun etkisini yitirmesiyle normale döndü.
Öte yandan İstanbul Boğazı, gemi geçişlerine kapatıldığı sürede vapur ve tekne seferlerinde herhangi bir aksama yaşanmadı.
ORKOZ NEDİR?
Orkoz, İstanbul Boğazı’nda görülen, güçlü bir ters akıntı türüdür. Orkozlar, başta lodos olmak üzere güneyden kuvvetli rüzgârların Marmara Denizi’nin sularını kuzeye yığmasından ötürü oluşur. Bu zamanlarda Boğaz’ın Marmara girişinde sular yarım metreye kadar yükselir. Bu olağandışı yükselme Boğaz’ın akıntı rejimini de değiştirir ve yüzeyde orkoz adı verilen ters akıntılar oluşur. Bu akıntının hızı zaman zaman 6-7 knota kadar çıkar ve Karadeniz’den Marmara’ya olan yüzey akıntısının hızına erişir. Orkozlar, yıl içinde birkaç kez görülür ve şehir hatları vapurlarının seferlerini iptal ettirecek kadar kuvvetli olabilirler.