İstanbul’da tarihi gün! Avrupa’nın en büyüğü kim olacak?

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde şampiyon bu gece İstanbul’da belli oluyor… İngiltere ekibi Manchester City ile İtalya temsilcisi Inter, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda saat 22.00’de karşılaşacak. Finalde İlkay Gündoğan’lı Manchester City ilk, Hakan Çalhanoğlu’lu Inter 4. şampiyonluğunu hedefliyor.

İstanbul’da tarihi gün! Avrupa’nın en büyüğü kim olacak?

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2022-2023 sezonunun şampiyonu, İngiltere ekibi Manchester City ile İtalya temsilcisi Inter arasında bugün İstanbul’da oynanacak finalde belli olacak.

Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki en önemli turnuvasının final maçı, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda saat 22.00’de başlayacak. Karşılaşmayı Polonyalı hakem Szymon Marciniak yönetecek. Marciniak’ın yardımcılıklarını Pawel Sokolnicki ve Tomasz Listkiewicz üstlenecek. Tomasz Kwiatowski video yardımcı hakem olarak görev yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi ise Rumen Istvan Kovacs olacak.

İLKAY MI? HAKAN MI?
Devler Ligi finalinde kaptanlığını İlkay Gündoğan’ın yaptığı Manchester City ilk, A Milli Takımımızın kaptanlığını yapan Hakan Çalhanoğlu’nun da formasını giydiği Inter 4. şampiyonluğunu hedefliyor.

İlk finaline 2020-2021 sezonunda Chelsea’ye karşı çıkan Manchester City, sahadan 1-0 mağlup ayrıldı. Inter ise 1963-1964 sezonunda Real Madrid’i 3-1, 1964-1965 sezonunda Benfica’yı 1-0, 2009-2010 sezonunda Bayern Münih’i 2-0 yenerek kupayı müzesine götürdü. İtalya ekibi, 1966-1967 sezonunda Celtic’e 2-1, 1971-1972 sezonunda Ajax’a 2-0 kaybederek kupanın bir adım uzağında kaldı.

22.00/TV8-EXXEN

72 BİN TARAFTAR İZLEYECEK
UEFA, yaklaşık 72 bin taraftarın Atatürk Olimpiyat Stadı’ndaki finali takip edeceğini belirtti. Atatürk Olimpiyat Stadı’nın doğu tribününün arkasında sponsorlar ve VIP bileti olanlar için ağırlama alanları hazırlandı. Kuzey ve güney tribünlerinin yer aldığı bölümde ise taraftar alanları olacak. Inter taraftarı kuzey, Manchester City seyircisi ise güney tribününde yer alacak. Ayrıca final için görevlendirilen 447 gönüllü, futbolseverlere yardımcı olmaya çalışacak.

Dev kupa ikinci kez İstanbul’da

UEFA Şampiyonlar Ligi finaline tarihte ikinci kez ev sahipliği yapacak olan İstanbul’da yine İngiliz ve İtalyan takımları kozlarını paylaşacak. Dünyanın gözü, 18 yıl sonra yeniden iki kıtanın birleştiği kentte olacak. 2004-2005 sezonunda Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanan finalde Liverpool ile Milan takımları mücadele etmişti. İtalyan ekibinin ilk yarıyı 3-0 önde tamamladığı maçın ikinci yarısında İngiliz temsilcisi 3 gol bularak mücadeleyi uzatmalara taşımış ve penaltı atışlarında mutlu sona ulaşmıştı. Atatürk Olimpiyat Stadyumu ikinci kez dev finale ev sahipliği yapacak.

1,6 milyar euroluk final

Finalde karşılaşacak Manchester City ile Inter kulüplerinin kadrosundaki futbolcuların tahmini piyasa değeri 1 milyar 584 milyon euroyu geçiyor. İngiltere temsilcisi Manchester City 1,05 milyar euro, İtalya ekibi Inter ise 534,45 milyon euro piyasa değeriyle öne çıkıyor. Sezon başında transfer olduğu Manchester City’de kariyerinin en iyi sezonunu geçiren Erling Haaland, 170 milyon euroyla finalin en değerli oyuncusu konumunda. Arjantinli santrfor Lautaro Martinez, 80 milyon euro ile Inter’in en değerli oyuncusu olarak göze çarpıyor.

Tüm tedbirler alındı

İstanbul’da, bugün oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi final karşılaşması için asayiş, ulaşım ve sağlık konularında tedbirler alındı. Dünyanın en prestijli spor etkinliklerinden birine ev sahipliği yapacak kentte güvenlik tedbirleri kapsamında 15 bin 850 polis görevlendirilirken, Atatürk Olimpiyat Stadı ve çevresinde 32 ambulans, 8 revir ve 2 sağlık çadır ile 180 sağlık personeli hizmet verecek. Tarifeli seferler ve charter uçuşlarıyla kentteki havalimanlarına gelişleri süren taraftarlardan bileti ve akreditesi olanların, ücretsiz olarak 500 otobüs ve metrolarla stada götürülmesi sağlanacak. Etkinlik için İETT’nin Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile yapılan protokol kapsamında, 70 taşıt ve yaya sirkülasyon yönlendirme tabelası, 485 küçük araç ve 154 otobüs otoparkı olmak üzere 640 araçlık otopark için de düzenlemeler tamamlandı.

Depremzede çocuklarla sahaya çıkacaklar

UEFA, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 il ile Suriye’de yıkıcı etkilere neden olan depremlerden etkilenen vatandaşlar için UEFA Çocuklar Vakfı aracılığıyla bağış toplanacağını açıkladı. Daha önce Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) aracılığıyla depremden etkilenenler için 200 bin Euro bağışta bulunan UEFA, final müsabakası öncesinde de depremzedeler için yardımlarına devam edecek. Toplanan bağışların yanı sıra depremlerden etkilenen çocuklar da Şampiyonlar Ligi Finali’nin bir parçası olacak. Bazı depremzede çocuklar, mücadele öncesinde iki takım oyuncuları ve hakemlerle birlikte müsabaka seremonisinde yer alacak.

Kupa tarihi mekanlarda sergilendi

Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’nin kupası İstanbul’un tarihi yerlerinde sergilendi. GoTurkiye’nin resmi sosyal medya hesabından paylaşılan görüntülerle kupanın sergilenmesi futbolseverler tarafından büyük ilgi gördü. GoTurkiye’nin sosyal medya üzerinden yaptığı Şampiyonlar Ligi temalı paylaşımda; TFF Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, Galatasaray forması giyen Juan Mata, Beşiktaş forması giyen Cenk Tosun, Melbourne forması giyen Luis Nani, Fenerbahçeli oyuncu Michy Batshuayi ve eski Beşiktaşlı oyuncu Mario Gomez de yer aldı.

Kupa bir Türk kaptanın elinde havaya yükselecek

Finalde hangi takım kazanırsa kazansın, kupanın Türk bir kaptanın elinde yükseleceğini dile getiren Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bizim için önemli olan finalin İstanbul’da yapılması ama kupayı daha da önemli hale getiren Manchester City kaptanı İlkay Gündoğan Türk, Inter’in kaptanı Hakan Çalhanoğlu da A Milli Futbol Takımımızın da kaptanı. Gönül bir centilmenin kazanmasını arzu ediyor. Kim kazanırsa kazansın bu kupa bir Türk kaptanın elinde yükselecek ve biz ikisinden de gurur duyarız. Yapmamız gereken onları alkışlamak” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X