‘İşte paralel çete bu’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Çalınan sorularla elde edilen makamlar aynen GDO’lu ürünler gibidir. İnsan hakkına hukukuna tecavüz edeceksiniz, kendi yakınınızı, tanıdığınızı bu sorularla bir yere getireceksiniz ve bu yolla devleti denetim altına almaya çalış

‘İşte paralel çete bu’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nin açılış törenindeki konuşmasında, Davutoğlu, biyoteknolojinin mevcudiyetinin suni bir tarım üretimi artışı olmadığını, organik tarımın, muhafaza edilerek daha etkin bir şekilde yeniden üretimin sağlanması üzerine olacağını dile getirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bilgiyle üretimi, teknolojiyle verimliliği bir araya getirdiklerini söyledi. Konya’da dün tarım fuarının açılışındaki mobil güneş enerjisiyle çalışan mobil sulama sistemi projesinin kendilerini heyecanlandırdığını dile getiren Davutoğlu, birçok Havza’da sulama sıkıntısı olduğunu, sıkıntının bu sistem yoluyla aşılabileceğini belirtti. Davutoğlu, “Patenti bize ait. Mesele bilgiyi aktarmak değil, bilgiyi aktarmak ya da teknolojiyi taklit etmek değil, mesele bilgiyi yeniden üretebilmek ve kendinizin ürettiği bilgi üzerinde teknolojiyi kurabilmek” dedi.

Bugünlerde herkesi üzen bir konuyla da bunu ilişkilendirmek istediğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Çalınan sorularla elde edilen makamlar aynen GDO’lu ürünler gibidir. İnsan hakkına, hukukuna tecavüz edeceksiniz, kendi yakınınızı, tanıdığınızı bu sorularla bir yere getireceksiniz ve bu yolla devleti denetim altına almaya çalışacaksınız. İşte bizim tam da ‘paralel çete’ dediğimiz husus bu. Bilginin paralelini kuracaksınız, sorunun paralelini oluşturacaksınız ve kendine has bir dünya kuracaksınız, biz buna izin vermedik vermeyeceğiz. Bilginin de gerçeğine saygı duyarız, sınavın da gerçeğinin sonuçlarına hepimiz saygı duyarız. Ama bir öğretim üyesi olarak da ilk bilgiler bana geldiğinde, ÖSYM KPSS ile ilgili, emin olun büyük hicap, ıstırap duydum. Bir hoca ya da bir öğrenci, en ufak ahlaki ilke almış olan birisi nasıl böyle bir şeye tenezzül eder, örgütler, nasıl böyle bir şey üzerinden mevki ve makama gelir de bunu da içine sindirir. Eğitim hayatının da devlet hayatının da en önemli ilkesi adalettir. Adalet söz konusu olduğunda kendi oğlunuz kızınız, kardeşiniz ile hiç tanımadığınız vatandaşınız arasında eğer bir an ayrımcılık yaparsanız işte o an adaleti de devleti de yok edersiniz, bütün bir ilkesel çerçeveyi de ayaklar altına alırsınız. Bunu bilgi temelli bir teknoloji, teknoloji temelli bir ekonomi, verimlilik üzerine oturmuş bir sosyal hayat için vurguluyorum.”

Başbakan Davutoğlu, etik boyuttan arındırılmış bilginin, ahlaktan soyutlanmış bilginin ve siyasetin yaşama şansının bulunmadığını ifade ederek, herkesin öncelikli ve tek hedefinin, toplumdaki bu niteliksel dönüşümü teknoloji alanında gerçekleştirirken, ahlaki yozlaşma ve dönüşüme izin vermemek olması gerektiğini söyledi.

Niteliksel olarak teknolojinin geliştirileceğini ama ahlaki özün, varoluşsal, ilkesel, etik boyutunun güçlü şekilde muhafaza edileceğini ifade eden Davutoğlu, bu çerçevede Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nin teknoloji ve gen araştırmaları konularında yapacağı çalışmaların yanı sıra eğitim kurumu olarak insan yetiştirme yönüyle de teknolojiyle bütünleşik bilginin örneklerini sunacağını belirtti.

Başbakan Davutoğlu, merkezin oluşumuna katkıda bulunanlara teşekkür ederek, hayırlı olmasını diledi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X