İznik Gölü’ndeki büyük tehlike! Bursa’nın eski Vali yardımcısı uyardı…

Bursa’nın eski Vali yardımcılarından Ferhat Baştürk, yaşamını sürdürdüğü İznik’teki tehlikeyi Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’a anlattı…

İznik Gölü’ndeki büyük tehlike! Bursa’nın eski Vali yardımcısı uyardı…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Ferhat Baştürk… 30 yılı aşkın süre mülki idare amiri olarak kamu hizmeti yaptı. Bu sürenin 5 yılında, 1994-1999 arası Osmangazi Kaymakamı olarak hizmet etti. Sonra Bursa Vali Yardımcısı atandı.

O görevi sırasında…

Körfez Depremi’nde yardım ve koordinasyonu üstlendi.

Orhangazi doğumlu olduğu için aramızdan biri olmaktan hiç vazgeçmedi. Doğduğu topraklardan hiç kopmadı, toprakla dost yaşamı seçti.

Yanı sıra…

Çanakkale Şehidi Torunu olarak, Köyü Orhangazi Çakırlı’daki şehitliği, 19 yıllık hukuk mücadelesiyle kazandırdı. Bir de şiir kitabı var.

Zaman zaman…

Ziyarete gelir, sohbet ederiz. Hem gözlemlerini paylaşır, hem deneyimli bir kaymakam olarak düşüncelerini aktarır.

Bu kez…

Oğlu Oğuz Baştürk’le geldiğinde, yaşamını sürdürdüğü İznik Gölü çevresi gözlemini paylaştı, tehlikeye dikkat çekti:

Dedi ki:

“İznik Gölü’nün çevre arazilerin sulanmasında önemi çok büyük. Fakat son yıllarda suyu çeşitli nedenlerle çekiliyor. Bu önlenemediği gibi, suyu çekilen topraklar da işgal ediliyor.”

Nasıl olduğunu anlattı:

“Gölün güney sahilinde de var, ama kuzey sahilinde; Orhangazi’den itibaren Yeniköy, Üreğil, Çakırlı, Keramet, Boyalıca, Çakırca köylerinin olduğu bölgelerde göl suyunun çekildiği yerlere ekim ve dikim yapılıyor.”

Gözlemi şu:

“Göle yakın arazisi olanlar, su çekilmesiyle önleri açılınca kendi arazilerine katıyorlar. Meyve ağaçları diken, sebze bahçesi yapanlar var.”

Bu noktada iki önemli uyarı yaptı:

Bir…

“Sular tekrar yükselirse buraları yine gölün içinde kalır. Göl yerlerini geri almak isteyince büyük tehlikeler yaşanabilir.”

İki…

“Göl suyunun çekilmesiyle arazisinin önünün açıldığını ve bedava yer kazandığını düşünenlerin yaptıkları etik değil. Konuştuğum çiftçiler bunu hem haksızlık görüyor, hem kaygı duyuyor.”

İsteği de şu:

“Önlem alınmalı. Göl de, kıyısı da kamunun. Kimsenin mülkiyeti olamaz.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X