Kadın eli değdi! Bursa’da ‘düğün’ gibi kongre

Girişte farklı karşılaması, yüzü gülen delegenin yüksek katılımı ve salondaki coşkusuyla Türk Metal Bursa Şubesi kongresi emekçinin düğünü gibi oldu. Bu da, Türkiye’nin ilk kadın sendika başkanı Selda Tekman’ın farkını yansıttı. Tekman’ın “yeniliklerin başlangıcı” tanımı yaptığı farklı kongrede Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak da sendikacılık ilkelerini anlatan ve değişen sendikal anlayıştaki yeniliğe dikkat çeken vurucu konuşma yaptı… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Kadın eli değdi! Bursa’da ‘düğün’ gibi kongre

Açıkçası… Bugüne kadar bir işçi sendikası kongresi görmedik. Karşılamasıyla, salon düzeniyle, delegesiyle ve coşkusuyla bambaşka bir kongre oldu.

Farkı…

Daha fuayedeki karşılamayla kendini gösterdi. Dev tablo içinde konukları karşılayan kadın ve klasik müzik çalan yaylı sazlar iyi düşünülmüştü.

Salonda…

Fabrikadaki işçi kızlar ve erkekler giyimleriyle baloya gelmiş gibiydiler. Yüzü gülen delegenin coşkusu ve mutluluğu tezahüratlarla gümbür gümbür yansıdı.

Kısacası…

Türkiye’nin ilk kadın sendika başkanı Selda Tekman farkını yansıttı. Gördük ki, kadın eli değince sendika kongresi emekçinin düğününe dönüşebiliyor.

İşte…

Böyle bir ambiyansta Türk Metal Sendikası Genel Başkan Pevrul Kavlak da sendika lideri olarak farkını gösteren coşkulu bir konuşma yaptı.

“Daha tezgahın kulpundan tuttuğum ilk gün, bu işi kafama koymuştum” diye başladı ve ilkeleriyle devam etti:

“Yalnız yürümek yerine,  tüm emekçilerle birlikte yürümeyi tercih ettim. Tek başıma kazanmak yerine tüm emekçilerle birlikte kazanmayı tercih ettim. Haksızlıklarla, sömürüyle tek başıma mücadele edemeyeceğim için, birlik olmayı, örgütlü olmayı tercih ettim.”

Sonra…

Sendikal yaşama farklılık getirdiği yeni nesil sendikacılık anlayışını özetledi:

“Türk Metal klasik bir sendika değildir. İlklerin, yeniliklerin sendikasıyız. İş örgütlenmeye gelince kimse elimizden kurtulamaz. İş toplu sözleşmeye gelince hakkımızı almadan o masadan bizi kimse kaldıramaz. İş direnmeye gelince de kimse sırtımızı yere getiremez.”

Yeni hedeflerin işaretini verdi:

“Bunlar bize yetmez. Biz, klasik olanla yetinemeyiz. Hayatın, yenilendikçe yaşamaya değer olduğuna inanırız. Yani değişimden ve yeniliklerden korkmayız. Sosyal sendikacılık anlayışımız işte bu düşüncenin ürünü.”

Bir kez daha anladık…

Sendikacılık ilkesiyle, hedefiyle, üretimden gelen gücüyle, yöntemleri ve söylemleriyle gerçekten değişiyor.

O değişim Türk Metal Bursa Şubesi kongresine de yansıdı.

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X