Kalbin düşmanı beslenme bozukluğu

Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Arıcan Özlük, kalp enfeksiyonunun beslenme bozukluğu bulunan hastalarda daha ağır seyrettiği ve ölümcül sonuçlara yol açabildiği uyarısında bulundu.

Kalbin düşmanı beslenme bozukluğu

Özlük, İstanbul Haydarpaşa’daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, kalp enfeksiyonu nedeniyle yatarak tedavi görürken hayatını kaybeden hastalar üzerinde Kardiyovasküler Akademi Derneği’nin desteğiyle bilimsel çalışma yaptıklarını söyledi.

DİYALİZ HASTALARININ DİKKATİNE!

Pek çok durumun, ‘endokardit’ olarak tanımlanan kalp enfeksiyonuna yatkınlık meydana getirebildiğini belirten Özlük, ‘Özellikle böbrek yetmezliği (diyaliz) hastaları, kalp kapaklarında sorun olan, kapak değişimi uygulanan ve kalp pili takılan hastalarda bu enfeksiyon daha sık görülüyor. Toplumumuzun yaşlanması ve beslenmesinin bozuk bir hale gelmesi nedeniyle hastalıkla biraz daha sık karşılaşmaktayız’ dedi. Özlük, hastalığın tedavisinde beslenmenin çok önemli olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. Özlük, araştırmada, İstanbul ve Bursa ölçeğinde ulaştıkları sonuçlar hakkında şu bilgileri verdi: ‘Bu enfeksiyon, tedavisi ve tanısı pek çok kanser hastalığından çok daha zor ve pek çok hastalıktan daha öldürücü. Maalesef görülme sıklığı ülkemizde giderek artmaktadır. Beslenmenin önemi burada da karşımıza çıkıyor çünkü hastanın vücut direncini belirliyor. Bu hastalık nedeniyle hastalar 1,5 ay kadar hastanede yatıyor fakat ne kadar uygun tedavi uygularsak uygulayalım, özellikle kilodan bağımsız beslenme kriterleri bozuk olan hastalarımızın hastanede ölümlerinin daha fazla olduğunu tespit ettik. Bu, çok basit ama çok vurucudur.’

ÖNCEKİ ALIŞKANLIKLAR NELER?

Doç. Dr. Özlük, araştırmanın sonuçlarının, dengeli beslenmenin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı. Kalp enfeksiyonu hastalarına uyarılarda bulunan Özlük, ‘Maalesef ki hastalar bize geldiği anda beslenmeleri bozuksa tedaviyi kaldıramadıklarını, beslenmesi bozuk olanların daha fazla tedavi problemleri ve komplikasyonlar yaşadığını, hatta öldüğünü görüyoruz. Biz elbette bu hastalarımızın tedavi ve sonrası desteğini veriyoruz ancak burada aslında önemli olan, buraya gelen hastanın, gelmeden evvelki beslenmesi.’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X