Karatay: Sağlıklı yaşam bilinci yükseliyor

Bursa Kitap Merkezi’nde okurla bir araya gelen Prof. Dr. Canan Karatay ve Dr. Ümit Aktaş, Bursa’da sağlıklı yaşam konusunda farkındalığın yüksek olduğuna dikkat çekti. Karatay, palm yağının sağlığa zararlı oduğuna işaret etti.

Karatay: Sağlıklı yaşam bilinci yükseliyor

DİLEK ATLI

Bursa Kitap Merkezi (BKM) Fatih Sultan Mehmet Şubesi, Prof. Dr. Canan Karatay ve Dr. Ümit Aktaş’ı ağırladı önceki gün. Bursalı okurlarıyla bir araya gelen ünlü beslenme uzmanları, kitaplarını imzaladı. Yoğun ilginin yaşandığı imza gününde Bursalılarla bir araya gelmenin mutluluğunu ifade eden Karatay ve Aktaş, Bursa’da sağlıklı yaşam konusunda farkındalığın yüksek olduğuna dikkat çektiler. 

Bursa Kitap Fuarı’nda da okurlarla son 5 yıldır buluştuğunu hatırlatan Karatay, “Bursalıları kutluyorum çünkü vücutlarına hangi besinleri aldıkları konusunda çok dikkatli olduklarını gözlemliyorum” dedi. 

Aktaş ise Bursa’nın tarım açısından önemli bir şehir olduğuna değinerek, “Önemli olan bireyin sağlığını koruması konusunda dikkatli ve bilinçli olmasıdır. Biz aktardığımız bilgileri sokaktaki vatandaşın sağlığını koruması için anlatıyoruz” diye konuştu.

 

O SORUYA YANIT VERDİ

Son günlerde gündemi meşgul eden palm yağının kullanıldığı gıdaların kanser riski taşıması konusuna açıklık getiren Canan Karatay, şunları kaydetti: 

“Palm yağı çekirdekten üretilmiş çoklu doymamış bir yağdır. Böyle üretilmiş yağlar çok yüksek miktarda Omega 6 üretirler. İnsan vücudunda kanser yapıcı maddelerin sebebidir. Bu maddeler çok çabuk kırılıp kansere neden oluyorlar. Transyağlar meydana gelir. Bilim bunu yıllar önce ispatladı ki transyağlar kanser sebebidir.”

Konuya ek olarak Aktaş ise şunları vurguladı: 

“Palm yağı yüksek miktarda Omega 6’ya sahip zararlı bir yağdır. Üstelik palmiye yağı elde edilirken tarım üretiminde de zararları dikkat çekicidir. Yağmur ormanlarının yakılması, sadece palmiye tarımı nedeniyle toprakların çölleşmesi, çocukların çalıştırılması gibi. Yağmur ormanlarının yakılarak atmosferin zarar görmesinden tutun da insan sağlığını tehdit etmesine kadar birçok nedenle bu yağ zararlıdır. Bir yağ rafine edilmişse zaten zararlıdır. Bu yağın bitkisel olması hiçbir şeyi değiştirmez.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X