Kent kültürü çağrısı: Geçmişin yaşadığı mahalleler ‘terk edilmiş bölge’ olmasın!

Bir yanda deprem sonrası tartışmaları arasında kentsel dönüşüm konuşulurken, TBMM Plan Bütçe Komisyonu toplantısında AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç yaşayan tarih üzerine Bursa için önemli bir konuşma yaptı. Özellikle Hisar içindeki restorasyonlara dikkat çeken Kılıç, prosedür nedeniyle normal inşaatlardan 3 kat uzun süre tarihi yapılardaki çalışmalar için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın envanter çıkarmasını önerdi, özel bir çağrı yaptı. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet EMin Yılmaz yazdı…

Kent kültürü çağrısı: Geçmişin yaşadığı mahalleler ‘terk edilmiş bölge’ olmasın!
HABERİ PAYLAŞ

Bir yanda… Deprem nedeniyle gündeme yeniden gelen kentsel dönüşüm var. Bir yandan da, geçmişi 8 bin 500 yıl önceye dayanan bir Bursa kenti var.

Üstelik…

Bitinya, Bizans, Osmanlı dönemlerinin ilk yerleşim merkezi olan Hisar, sahip olduğu farklılıklar değerlendirilip tanıtımı iyi yapılırsa, Avrupa’nın ilgisini çeken muhteşem bir yaşayan kent müzesi olur.

Nitekim…

Bu bölgede Osmangazi Belediyesi’nin başlattığı önemli çalışmalar var. Bunlara Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projeler eklendi.

İşte…

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç bu çabaları TBMM Plan Bütçe Komisyonu toplantısına taşıdı. Üyesi olduğu komisyonda pazartesi akşamı söz alıp tarihin yaşadığı kent üzerine düşüncesini söyledi:

“Dünyada tarihi bölgeler restore edilmediğinde sıkıntılar çıkıyor ve yüzde 80’i terk edilmiş bölgeye dönüşüp gettolaşıyor, çöküntü alanı oluyor. Tarihi yapılar da yok olup gidiyor.”

Dikkat çektiği şu:

“Bu bölgeleri daha nitelikli hale getirip güzelleştirmek ve tarihin yaşadığı bölge olarak kazanmak gerekir.”

Sıkıntıya da dikkat çekti:

“Tarihi yapı özelliğindeki özel mülkiyeti restore ederken çok sayıda kurum görüşü gerektiğinden, normal bir çalışmanın 3 katı zamana mal oluyor.”

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X