Konut çatısına da GES yaygınlaştırılabilir mi?

Dün bu sütunlardan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binası ve açık otoparkının üstüne güneş enerji sistemi kurmak için ihaleye çıktığını aktarmıştık. O yazımız üzerine, eski bir belediyeci dostumuz aradı. Belediyenin hizmet binalarının çatılarına güneş enerji sistemlerinin kurulmasını desteklerken, bunun devlet tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle tüm kamu binaları ve özel konutları da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmasını önerdi. Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın bugünkü köşesinden aktardı…

Konut çatısına da GES yaygınlaştırılabilir mi?

Dostumuz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tıpkı belirli metrekare büyüklükteki binalara getirilen yağmursuyu toplama sistemi zorunluluğu gibi güneş enerji santrali kurma şartını da yönetmeliğe ekleyebileceğini aktardı.

istemin eskiden özel konutlarda 12-13 yılda kendisini amorti ederken, şimdi gelişen teknoloji ile artık yıla kadar indiğini aktaran dostumuz, enerji maliyetlerinin giderek arttığı dünyada bunun gerekliliğine vurgu yaptı.

Bursa’da fabrika çatılarına konan GES’lere de rastlıyoruz. Buna daha evvel meslektaşımız Mustafa Özdal da değinmişti.

Bursalı sanayici büyüklerimizden Cihangir Güldoğan’ın fabrika çatılarının üstündeki güneş enerji santrallerinin işletmenin elektrik faturalarının bir kısmını karşıladığını öğrendik.

Hatta, Bursa’da ilk kez Güldoğan Tekstil’de uygulanan yöntemle cepheye monte edilen paneller sayesinde de güneşten daha fazla faydalanıldığını da görüyoruz.

Bursa için örnek sayılabilecek bu yatırım organize sanayi bölgelerindeki tüm fabrika binalarının üstüne de kurulmalı.

Hatta, hem OSB’ler hem de devlet bu amaçla teşvik edici düzenlemeler yapmalı.

İşletmeler için enerji giderlerinin astronomik fiyatlara yükseldiği şu dönemde temiz, kirleticiliği olmayan ve kurulum maliyeti dışında küçük işletme masrafıyla sınırsız elektrik elde etme avantajından şehrimiz tümüyle faydalanmalı.

Yazının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X