DERYA DEMİR PINAR
Dün BAOB’da yapılan toplantıya Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Adem Doğangün, Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Sami Döven, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Melih Sürmeli ve Yönetim Kurulu Üyesi Burak Alp Özbek de katıldı.
‘GÜÇLENDİRELİM VEYA YIKALIM…’
Bursa’nın depremselliğini değerlendiren İMO Başkanı Mehmet Albayrak, istatistiklere göre deprem anında mevcut binaların yüzde 5’i ile yüzde 12’sinin deprem anında çöktüğünü söyledi.
Bursa’daki depremde çökmesi muhtemel olan bu binaları ise sarsıntıdan önce bulup ortaya çıkartarak dayanıklı hale getirmek veya yıkmak gerektiğini belirten Albayrak, ‘‘Aksi halde hiçbir zaman olası depremlere hazırlıklı olamayacağız. Mühendislik hizmeti almamış bu güvensiz yapıları nasıl güvenilir hale getireceğimiz tartışmalıyız” dedi.
MUSTAFAKEMALPAŞA VE KARACABEY’E DİKKAT…
Yıllardır kentte kaçak yapılaşmaya karşı yeterli denetim yapılamadığını ve uygulamada kararlılık sağlanamadığını dile getiren Albayrak, şu ifadeleri kullandı:
‘‘Bursa’daki yapı stoğunun büyük bölümü kaçak ve yüzde 80’i hileli hisseli parsel üzerine oturmuş durumda. 39 bin hektarlık alımızının 20 bin hektarı aşan kısmı da kaçak sanayileşme ve yapılaşmayla yok edildi. Şimdi ise yeni yapılaşma alanlarının daraldığı Bursa’da Karacabey ve Mustafakemalpaşa Ovaları yapılaşma ve sanayileşme tehdidi altında.”
Üniversitlerimizdeki değerli hocalarımdan istirhamımız.Mazaallah BURSA bir deprem olduğunda yıkılan binalardan dolayı muhtemel ölümlerden katbekat fazlasını çarpık yapılaşma nedeniyle afetzedelerin kurtarılmasında yaşanacak ulaşılamama nedniyle ölümler daha fazla olacağı knaaatindeyim.Neden mi,normal zamanda dahi hasta ve yangına müdahale için ambulans ile itifaiyenin müdahalesi problemleri yaşanıyor.