Korkutan rapor: En kırılgan bölgelerden birisi…

“Türkiye İçin Düşük Karbonlu Kalkınma Yolları ve Öncelikleri” raporuna göre, Akdeniz havzası, iklim değişikliğine karşı en kırılgan bölgelerden birisi konumunda bulunuyor.

Korkutan rapor: En kırılgan bölgelerden birisi…

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye İçin Düşük Karbonlu Kalkınma Yolları ve Öncelikleri” raporuna göre, Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı Akdeniz havzası, iklim değişikliğine karşı en kırılgan bölgelerden birisi konumunda bulunuyor.

AA muhabirinin rapordan derlediği bilgilere göre, 1880’den 2012’ye kadar yeryüzünün ortalama sıcaklığı 0,85 derece arttı. Bu dönem boyunca kara ve denizlerin hemen hemen tamamı ısındı. Aletsel sıcaklık ölçümünün yapıldığı 1880’den bu yana en sıcak yıl 2014 olurken, en sıcak 15 yılın 14’ü 21. yüzyılda yaşandı.

İklim sisteminin bütününde küresel ısınmaya bağlı değişiklikler oldu. Buna göre, kara ve deniz sıcaklıkları artarken, kar örtüsü ve buzullar küçülüyor. Deniz seviyeleri yükselirken, yağış düzenleri değişiyor. 

İklim değişikliğinin gözlemlenen başlıca etkileri arasında, aşırı hava ve iklim olayları, deniz seviyelerinde yükselme, Kuzey Kutbu, Grönland ve Antartika’daki buzullarda kayda değer oranda küçülme, okyanus ile deniz suyu sıcaklıklarında artış ve asitleşme yer alıyor.

Meteorolojik olaylar 3 kat arttı

Dünya çapında ani yağış, şiddetli kasırga, sel, kuraklık, sıcak dalgaları gibi meteorolojik, hidrolojik ve iklimsel felaketlerin sayısı 1980’den 2014’e kadar yaklaşık 3 kat arttı. 

Herhangi bir önlem alınmadan emisyonların bugünkü artış eğiliminin devam etmesi halinde sıcaklık artışı, önümüzdeki yıllarda tehlikeli sınır olan 2 dereceyi geçecek.

Akdeniz havzası ve Türkiye

Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı Akdeniz havzası, iklim değişikliğine karşı en kırılgan bölgelerden birisi durumunda bulunuyor.

İklim değişikliğine bağlı olarak son 42 yıllık dönemde Türkiye’nin her yerinde sıcaklıklar artış gösterdi. Yaz sıcaklıklarındaki artış, diğer mevsimlere göre daha fazla gerçekleşti. Sıcak dönemler, zamansal olarak da genişledi.

Son 60 yıllık dönemde dağ buzullarında yılda yaklaşık 10 metrelik geri çekilme gözlendi. Son 40 yıllık dönemde de karla beslenen nehirlerde tepe akımları bir hafta erkene kaydı. Türkiye’yi çevreleyen denizlerde deniz seviyesi yükseldi.

İklim değişikliği sonucunda sıcaklıkların ülke çapında ve her mevsimde yükselmesi, Türkiye’nin su kaynaklarının daha da azalması öngörülüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X