Köyü ‘kırkayak’lar istila etti

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Ulaş köyünde vatandaşlar, akşamları ortaya çıkan binlerce kırkayakla mücadelede çaresiz kaldı.

Köyü ‘kırkayak’lar istila etti

Ulaş köyü, kırkayakların adeta istilasına uğradı. Köy sakinleri, akşamları ortaya çıkan kırkayaklarla mücadele etmeye çalışıyor. Kadınlar, fırça ve süpürgelerle evlerini kırkayaklardan temizlemeye çalışırken, erkekler de ev, bahçe ve sokakları ilaçlıyor.

Köylüler, yaşamlarını olumsuz etkileyen bu soruna çözüm bulunmasını istiyor.

Köy muhtarı Nuri Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırkayakların son 4-5 yıldır ilkbahar aylarında havanın kararmasıyla ortaya çıktığını anlattı. Güneş, “Akşam karanlığından gün aydınlanıncaya kadar kırkayaklar bütün ev ve sokakları sarıyor. Karanlık oldu mu her yerden çıkıyorlar. Çok kötü bir koku yayıyorlar. Kendi imkanlarımızla karanlıkta sokakları ve evleri ilaçlıyoruz. Kadınlar da evlerin içlerini, damları, avluları süpürüyor.” dedi.

Bu böceklerle mücadelede yetersiz kaldıklarını, ne yapacaklarını şaşırdıklarını dile getiren Güneş, “Kırkayaklara çözüm bulunmazsa bu gidişle köyden göç etmek zorunda kalacağız.” şeklinde konuştu.

“İlaçlamalarımız yetersiz kalıyor”

Köy sakinlerinden Mehmet Siraç Kaya da ilaçlamalarına rağmen kırkayakların her geçen gün sayısının arttığını söyledi. “Yemeklerimizin, yataklarımızın içinden çıkıyorlar. Çocuklarımızı yere bırakamıyoruz. Kırkayaklar çocukların kulağına kadar giriyor.” diyen Kaya, telef olan kırkayakların da çok kötü koktuğunu, bu soruna çözüm bulunmasını istedi.

“Tavandan yemeklerin içine kırkayak düşüyor”

Delal Kardaş da şunları anlattı:

“Soframızı kurmaya bile çekiniyoruz. Sofrayı kuruyoruz, tavandan yemeklerin içine kırkayak düşüyor. Yardım istiyoruz. Ne banyoya ne tuvalete gidebiliyoruz. Uyuduğum sırada bir kırkayak, yüzümü kanattı. Neye uğradığımı şaşırdım. Yetkililerden yardım istiyoruz.”

Kırkayakların kendilerini bezdirdiğini, korkudan evlerini bile havalandıramadıklarını söyleyen Fatma Kaya da “3-4 gündür yemek yiyemiyorum. Son çare olarak köyü boşaltacağız. Yetkililerden rica ediyoruz, kurtarın bizi bu hayvanlardan.” diye konuştu.

Kulağa kaçmasını önlemek gerekiyor

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Halil Rüzgar, kırkayakların bahar aylarında, özellikle rutubetli yerlerde ortaya çıktığını kaydetti. Rüzgar, bunların tarımsal açıdan zararları olmadığını belirtti.

Bu konuda Ziraat Odası ile geçen yıl ortak bir çalışma yaptıklarını anlatan Rüzgar ancak mart ve nisan aylarında kırkayakların yeniden ortaya çıktığını söyledi.

Rüzgar, şöyle konuştu:

“Mücadelede en önemli iş rutubeti kurutmaktır. Özellikle duvarların kireçlenmesi bu hayvanlarla mücadelede önemlidir. Çeşitli ilaçlarla bunlar engellenebilir ancak köylülere yaptığımız en önemli uyarı kırkayakların kulağa kaçmasını önlemeleridir. Kulağa kaçması durumunda zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekmektedir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X