Kütahya’nın altı asırlık Osmanlı camisinde ramazan

Kütahya’da 14’üncü yüzyılın son çeyreğinde Yıldırım Bayezid’in komutanlarından Timurtaş Paşa’nın yaptırdığı, yılın her döneminde cemaati kalabalık olan Takvacılar Camii, mimari özelliklerinin yanı sıra ramazan aylarında hatimle teravih namazı kılınması ve

Kütahya’nın altı asırlık Osmanlı camisinde ramazan

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, cami Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid’in komutanlarından Timurtaş Paşa tarafından 14’üncü yüzyılın son çeyreğinde yaptırıldı.

 

İbadethane ve külliyesi, 18’inci yüzyılın sonlarına doğru onarıldı ve Timurtaş Paşa Camii olan adı Takvacılar Camii diye anılmaya başlandı.

 

Günümüzde tarihi çarşıların ortasında bulunan Takvacılar Camii, 1834 ve 1864’te de onarımdan geçirildi. Bakımsızlık nedeniyle 1913’te yıkılan medresenin yerine sakahane inşa edildi.

 

“30 yıldır hatimle teravih namazı kılınıyor”

 

Yerel tarih araştırmacısı Mehmet Mustafa Kalyon, caminin tek kubbeli inşa edildiğini ve yanında medrese odalarının bulunduğunu söyledi.

 

Bu medrese odalarının Osmanlı’nın ilk dönemlerinde Bursa’da görüldüğünü aktaran Kalyon, “Buradaki medrese odalarının da camiyle mi yapıldığı, daha sonra ekleme mi yapıldığı tam olarak bilinmemektedir” dedi.

 

Kalyon, caminin girişinden itibaren sağ tarafta dehlizlerin, sol tarafta ise farklı bir kapının bulunduğunu anlattı.

 

Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde, Takvacılar Camii’nin cemaatinin kalabalık olduğundan bahsedildiğini aktaran Kalyon, şöyle konuştu:

 

“Cami, Kavaflar, Saraçlar, Kazancılar, Bakırcılar ve Kuyumcular çarşılarının ortasında yer almaktadır. Bundan dolayı da Kütahya’nın en çok cemaati olan camilerinden biridir. Cami ilk yapımından sonra restorasyonlar geçirmiştir. Bu restorasyonlardan en bilineni, Hicri 1175 yılında Silahtar Mehmet Paşa tarafından yaptırılan onarımdır. Silahtar Mehmet Paşa, hayır olarak cami avlusuna su getirtmiştir. Bu tarihi camide yaklaşık 30 yıldır hatimle teravih namazı kılınmaktadır. Bu cami aynı zamanda ramazanın son 10 gününde de itikaf için bu dehlizlere giren vatandaşlar için çok uygundur.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X