Madenciler ‘zeytin’ yasasından şikayetçi

Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu, mevcut zeytin kanunu nedeniyle sorun yaşadıklarını söyledi.

Madenciler ‘zeytin’ yasasından şikayetçi

Efendioğlu, dün Sheraton Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, son günlerde yürürlükteki 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun (Zeytin Koruma Kanunu) ile ilgili üyelerden yoğun şekilde şikayet aldıklarını kaydetti.

Birçok sanayici ve madencinin Bursa Tarım İşleri İl Müdürlüğü’ne yaptığı izin başvurularının zeytin kanunu nedeniyle reddedildiğini savunan Efendioğlu, ”Zeytincilikte rakibimiz olan İspanya, Yunanistan ve İtalya’da mevcut yasalar gerekli tedbirler alındığı takdirde madenciliğe izin vermekte, hiçbir kısıtlama getirmemektedir. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerimizin tamamı zeytinlik alanlarla kaplıdır.

Endüstriyel ham madde çıkaran işletmeler ve bunları işleyen sanayi tesislerinin tamamına yakını, yine bu bölgelerde zeytine 3 kilometre yanaşma kapsamı içinde kalmaktadır.

Mevcut zeytin yasası bu şekilde uygulanmaya devam ederse, önümüzdeki 2-3 yıl içinde endüstriyel hammadde üreten firmalarımız ve bu hammaddeleri işleyen sanayi tesislerimiz çok zor durumda kalır” ifadelerini kullandı.

UMUYORUM AB DAYATMASI DEĞİLDİR

Şimdiden gereken tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Erol Efendioğlu şöyle devam etti: “Bizim burada ‘Zeytin ağacı keselim’ gibi bir talebimiz yoktur. İtirazımız ‘3 bin metre mesafeye kadar yanaşamazsın’ maddesinedir. Bu zeytin yasası geçtiğimiz 10 yılda değiştirilmek için 7 sefer meclise geldi. O kadar güçlü bir lobi direnci yapıldı ki, 7 sefer de yasa geri çekildi.

Bu kanunun çıktığı tarih çok dikkat çekicidir. 28 Şubat 1995’te yürürlükteki zeytin kanunu çıkmış, bir hafta sonra 6 Mart 1995’te Brüksel’de AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği görüşmeleri başlamıştır. Umuyorum ki bu kanun bir AB dayatması değildir.”

BİLİMSEL ARAŞTIRMA ÖNERİSİ

Erol Efendioğlu, zeytin kanunu için kapasite ve topografik yapılar göz önüne alınarak bilimsel bir çalışma yapılması ve sınırlamanın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Bursa’da yasa nedeniyle mağdur olduklarını dile getiren Efendioğlu, “Bornova Zeytin Enstitüsü bugüne kadar, ‘Endüstriyel hammadde üreten tesisler ve sanayi kuruluşları, tedbirleri almak kaydıyla 3 kilometre yanaşma mesafesine tabi değildir’ diye yazı veriyordu.Ancak artık son 1 yılda bu yazıyı vermemekte çok diretiyor. Bu nedenle sıkıntı yaşanıyor” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X