‘Maliyet düştü yeni işçi alın’

Bakan Ağbal, ”Bütün işletmelerimize çağrıda bulunuyorum. İşçilik maliyetlerinin yüzde 35 düşürüldüğü bir ortamda, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde başlatılan bu kampanyaya katılmalarını bekliyorum” dedi.

‘Maliyet düştü yeni işçi alın’

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ‘istihdam seferberliği’ne destek çağrısı yaptı.

 

Ağbal, gündeme ilişkin soruları yanıtlarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde açıklanan ‘istihdam seferberliği’ hakkında da bilgi verdi. 

Tüm işverenlere bu yılın sonuna kadar özel bir imkan sunulduğunun altını çizen Ağbal, işverenlerin, 2016 Aralık ayındaki mevcut çalışan sayılarına bu yıl içinde ilave ettikleri her çalışan için bu teşvikten yararlanacaklarını aktardı. Ağbal, ”Maliyetler yaklaşık olarak yüzde 35 azaltıldı. Bütün işletmelerimize çağrıda bulunuyorum. İşçilik maliyetlerinin yüzde 35 düşürüldüğü bir ortamda, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde başlatılan bu kampanyaya katılmalarını bekliyorum” diye konuştu.

TEŞVİK İLAVE İSTİHDAMA

Devletin karşılayacağı 773 liranın ayrıntılarını da paylaşan Ağbal, söz konusu tutarın 666 liralık kısmının Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ödenen primler ve İşsizlik Sigortası Fonuna ödenen tutar, geri kalan yaklaşık 93 liranın Gelir Vergisi, 13 lira 49 kuruşun da Damga Vergisi olduğunu ve tüm bunları almayacaklarını bildirdi. 

Bu uygulamada iki temel kriter bulunduğunun altını çizen Ağbal, ”Bir, bu teşviki her yeni istihdama veriyoruz. Yani 2016 Aralık ayında SGK’ya bildirilen bildirgede kaç işçi gözüküyorsa, onun üzerine ilave gelecek olan istidama veriyoruz. İki, ilk defa bu şekilde işe alınacak kişinin geçmiş 3 ay içerisinde işsiz olması gerekiyor. Buradaki amacımız şu; verdiğimiz teşvik iş arayan insanımıza olsun. Yani, ‘Ben iş arıyorum, son 3 aydır iş aradım ama bulamadım’ diyenler” ifadelerini kullandı.

MALİYETİ 12,3 MİLYAR LİRA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, teşvikin maliyetinin 11 milyar lirası İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmak üzere 12,3 milyar lira olduğunu kaydetti.

750 BİN ESNAFA ‘BEYAN’ UYARISI

Basit usule tabi mükellefler için şubatın beyanname verme ayı olduğunu hatırlatan Ağbal, yaklaşık 750 bin esnafın bu ayın 25’ine kadar mutlaka basit usul çerçevesinde hesaplanan kazançlarını beyan etmeleri gerektiğini ifade etti. 

Bu yıl basit usule tabi mükelleflere ilk defa yeni bir imkan getirdiklerini anlatan Ağbal, ”Bir basit usul mükellefi, beyanname verdiğinde kazancı 8 bin liraya kadarsa hiç vergi almayacağız. 8 bin liradan fazla ise 8 bin liralık kısmından vergi almayacağız. Özellikle esnafımızın mutlaka ve mutlaka muhasebecileriyle bu konuyu konuşmaları ve devletin kendisine getirmiş olduğu bu imkandan yararlanmalarını istiyorum” dedi. Ağbal, söz konusu mükelleflerin, getirilen bu imkan sayesinde yıllık bin 200 lira tutarındaki vergiyi vermekten kurtulacaklarının altını çizerek, 750 bin esnafı bu yolla desteklemiş olacaklarını vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X