Maliyetler Bursalı çiftçiyi ezdi

Pandemide tarıma devam eden Karacabeyli üretici, artan maliyetlere rağmen domates ve biberin geçen yılki fiyattan satılmasıyla borç batağına saplandı… Bankalara kredi ödemesinde gecikme ve haciz sorunları yaşayan çiftçinin bu yıl da başvurduğu yegane çözüm, yine tarlasını ve traktörünü satmak oldu.

Maliyetler Bursalı çiftçiyi ezdi

DERYA DEMİR PINAR

Türkiye’nin büyük oranda salça ihtiyacını karşılayan Karacabeyli domates ve biber üreticisi, artan maliyetler nedeniyle zorda… Bir yandan dövizin yükselmesiyle ilaç ve gübre fiyatlarında yüzde 50 artış yaşanırken, diğer yandan yaş sebzeleri hastalık vurdu; rekolte yüzde 45 oranında düştü.

Sebzelerin satış fiyatı önceki yılla aynı oranda kalınca Karacabeyli üreticiler maliyetin altından kalkamadı. Üretim yapabilmek için kredi yoluna başvuran ancak bu yıl zarar eden çiftçi, şimdi haciz tehdidiyle karşı karşıya… Bazı üreticilerin traktörünü veya tarlasını satılığa çıkardığı, bazılarının ise özel bankalardan yeni kredi çekerek borcunu borçla kapatma yoluna gittiği belirtildi.

MALİYETLER YÜZDE 50 ARTTI…

Çiftçinin pandemi döneminde üzerine düşeni yaptığını söyleyen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, borçların ötelenmesini istedi. Sebze tarımında fiyatların önceki yıllara göre çok aşağıda kaldığını anlatan Erdem, özellikle biber ve domates üreticisinin büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Üretilen domatesin önceki yılla aynı fiyata kalmasını eleştiren Erdem, şöyle konuştu:

‘‘Dövizin yükselmesiyle bizim de gübre ve ilaç fiyatlarımız yüzde 50 yukarıya çıktı. İşçilik fiyatı da artınca belimiz büküldü. Geçen sene 35-50 kuruş aralığında sattığımız domates, bu sene yine aynı banttan alıcı buldu. Yani maliyetlerin yüzde 50 artış göstermesine rağmen fiyatlar aynı kalınca zarar ettik.”

REKOLTEDE YÜZDE 45 DÜŞÜŞ…

Artan maliyetlerin yanı sıra bir de sebzelerin hastalıkla karşı karşıya kaldığına işaret eden Erdem, rekoltede yüzde 45 düşüş yaşandığını vurguladı. Erdem, şunları kaydetti:

‘‘Hastalık nedeniyle domatesteki rekoltemiz 6,5 tona kadar düştü. Ama 10 tonluk maliyetimiz oldu. Domatesin dekar maliyeti önceki sene 3,5 bin liraydı. Bu sene 5 bin liraları buldu. Yani maliyet arttı, fiyatlar yerinde saydı. Korkunç bir zararla karşı karşıya kaldık.”

‘BORÇLAR ERTELENSİN’

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, çiftçinin çok zor durumda olduğunun belirterek, borçlarına öteleme beklediklerini söyledi. Erdem, şöyle konuştu:

‘‘Üretim yapabilmek için pek çok çiftçi kredi yoluna başvurdu. Ancak maliyetin rekolteden yüksek olması nedeniyle ciddi zarara uğradılar. Bu nedenle çoğu üreticimiz hacizli durumda. Henüz malına el konulmuş bir çiftçi yok ama bu borcun altından kalkabilmek için bazısı traktörünü ya da tarlasını satmak zorunda kalıyor. Yani ekmek kazandığı kapıyı satışa çıkarıyor. Bir kısmı ise özel bankalardan borçlanarak kredisini kapatmaya çalışıyor. Biz çiftçiler özellikle pandemi döneminde üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. Biz de borçlarımızın ötelenmesini istiyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X