Şirketin kurucusu Ahmet Ergün yeni anlaşmalarla yabancı bir aluminyum markasının bayisi olduklarını belirtti. Geri dönüştürülebilir malzemeler olan cam, aluminyum ve plastik; yapı sektörünün ana kalemleri olarak ön plana çıkıyor. Tesislerden çıkan atık plastik malzemeler tekrar sektöre geri dönüyor. 10.000 metrekarelik alanda faaliyet gösteren Ergün Yapı 50’ye yakın personeliyle büyük bir aile şirketi gibi çalışıyor.
Bursa’da KOBİ OSB ihtiyacı olduğunun altını çizen Ahmet Ergün, tarım arazilerinin kurtarılabilmesi için kent dışında KOBİ’leri bünyesinde barındıracak bir organize sanayi bölgesinin artık elzem olduğunu söyledi. Ergün ile sektörün geleceğini Bursa perspektifinden konuştuk.
∆ Sayın Ahmet Ergün, çalıştığınız alanda plastik ve cam hammaddeleri ile ilgili bir üretim söz konusu… Bu malzemelerin ömürleri ne kadar sizce?
◊ Günümüzde plastik ve cam hammaddeleri hemen hemen her alanda kullanılıyor. Ergün Yapı da, pencere ve cam balkon ürünlerini üretirken bu malzemeleri kullanmaktadır. Bildiğiniz gibi dünyada artık çok konuşulan bir ‘geri dönüşüm’ kavramı var. Plastik ve cam geri dönüştürüldükten sonra tekrar kullanılabilmektedir. Bu anlamda ömürleri uzun malzemelerdir. Ergün Yapı tesislerinde kullanılan PVC hammaddeleri işleme esnasında birçok atık madde çıkarmaktadır. Bu plastik malzemeleri bizden alıp tekrar yapı sektöründe kullanan firmalar olduğu gibi, yetkili temsilcisi olduğumuz Egepen Deceuninck markası da bu konuda hassas davranmaktadır.
∆ Şu anda ürettiğiniz yıllık pencere ve cam balkonlarda geri dönüşüm oranı nedir?
◊ 2023 yılı itibarıyla 400 ton üzerinde PVC profil malzeme işledik. Bursa ve İzmir’deki tesislerimizde ürettiğimiz ürünlerde kullandığımız geri dönüştürülmüş hammadde oranı yüzde 35’i aşıyor. Pencere plastiklerinde (PVC), cam balkonlarda ve alüminyum içeren malzemelerde hem ekolojik hassasiyet adına hem de ekonomiye katkı anlamında geri dönüşümün önemini çok iyi biliyoruz. Lambiriden inşaat borularına kadar yapı sektöründe kullanılan bu geri dönüşüm ürünlerinin Bursa, Türkiye ve dünya ekonomisine katkısı büyük.
∆ Gelişen teknolojilere nasıl uyum sağlıyorsunuz?
◊ İşletmemiz 10.000 metrekare toplam alanda 4.000 metrekare kapalı alanda çalışıyoruz. Beyaz yakalı ve mavi yakalı 50’nin üzerinde personelimizin eğitimi konusunda yeniliklere uyum sağlamayı önemsiyoruz. Bu anlamda, yüz yüze ve uzaktan eğitim çalışmalarına katılıyoruz. Yine teknoloji konusunda yeni makineler ve tezgâhları tesislerimizde kullanıyoruz. Aluminyum konusuna biraz daha eğilip bu alanda yatırımlar yapacağız. Yeni CNC kesim tezgâhları ile makine parkurumuzu genişletiyoruz.
∆ Farklı bayilikler söz konusu olacak mı?
◊ Bildiğiniz gibi, Türkiye’nin en güçlü PVC markalarından biri olan Egepen Deceuninck’in üretici bayisiyiz. Ancak bu noktada muhatabımız nihai tüketiciler değildir. Bursa’da 100’ün üzerinde bayi ile çalışmaktayız. İzmir’de de kardeşimin işlettiği başka bir fabrikamız daha var. Orada da İzmir bölgesindeki bayiler ile çalışmaktayız. Ankara’da da birçok bayimize tedarik sağlıyoruz. Balıkesir’deki bayilerimizle sürekli kontak halindeyiz. Bir yandan da bir aluminyum markasının bayisi olduk. Yunanistan menşeli Alumni markasının bayiliğini alarak aluminyum alanındaki yatırımlarımızı artırıyoruz.
∆ Bursa’daki konut ihtiyacı sürekli gündemde. Önümüzdeki dönemde bu ihtiyaç artacak mı? Siz sektörü yakından takip eden biri olarak bu konuda neler söyleyebilirsiniz?
◊ Evet, Bursa’daki konut talebi artıyor. Ancak inşaat sektöründe bir durgunluktan söz edebiliriz. Enflasyondaki yukarıya doğru olan ivmelenme beraberinde maliyet artışlarını da getiriyor. Yapı yatırımlarında yavaşlamalar görülüyor. Önümüzdeki dönem için net bir yargıda bulunmak doğru olmaz. Sektörün bütün bileşenleri birbiriyle bağlantılıdır. Malzemelerdeki fiyat artışları dolaylı olarak sektördeki bütün oyuncuları etkilemektedir. Kontrollü davranarak işlerimizi sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum.
∆ Sayın Ahmet Ergün, işçi tarafında olan bir işletme mantığında çalıştığınızı biliyoruz. Bu bir işletme kültürü mü?
◊ Uzun süredir birlikte çalıştığımız personelimiz bizim için çok önemli. Burada bir aile kültürü oluşturduk diyebilirim. Hatta, işletmemizde 20. yılını kutlayan bir çalışanımız için daha yeni kutlama yaptık. Ergün Yapı’yı 1998 yılında kurmuştuk. O günden beri bizlerle birlikte çalışan birçok personelimiz var. Kadın çalışanlarımızın oranı genel nüfusumuza oranla yüksektir. Bunu bir işletme kültürü olarak algılayabiliriz. Çalışanlarımız mutlu ve rahat oldukları sürece bizler de Bursa ve ülkemiz için üretmeye devam edeceğiz.
Bursa’da KOBİ OSB kurulmalı
Şehir sınırları içinde bulunan işletmeler zamanla tarım arazilerine doğru yayılıyorlar. Tarımcılığın teşviki için Bursa içindeki KOBİ’lerin, aynı TEKNOSAB gibi yerleşim ve tarım alanları dışına alınması gerekiyor. KOBİ organize sanayi bölgesinin kurulması ve işletilmesi projesinin bir an önce hayata geçirilmesi marka şehir Bursa’nın geleceği açısından gereklidir.