Meraklısına duyurulur! Göç ve Bursa

93 Osmanlı-Rus Harbi’nin ardından, Osmanlı Devleti’nin saflarında savaşan 1,5 milyon Çerkes, Çeçen, Abhaz, Dağıstanlı ve Gürcü, Rus Çarlığı tarafından göçe zorlanır. Anadolu’ya yönelen 1,5 milyon göçmenden sadece 400 bin kadarı Türkiye topraklarına ulaşabilir. Yıl 2020… Eşimiz, komşumuz, köylümüz ya da arkadaşımız olan Çerkesler, Çeçenler, Abhazlar, Dağıstanlılar ve Gürcülerin ataları 200 yıl önce Kafkaslardan Anadolu topraklarına göç edenlerdir. Anadolu demek Bursa demek, Bursa demek göç demek. Olay Gazetesi Mustafa Özdal yazdı..

Meraklısına duyurulur! Göç ve Bursa
HABERİ PAYLAŞ

Bursa, sadece Kafkaslardan değil, dünyanın dört bir yanından göç alan bir kenttir.

Balkan Harbi sonrası Balkanlardan, Kurtuluş Savaşı sonrası mübadeleyle Yunanistan’dan, 1950’lerde Yugoslavya’dan, 1980’lerin sonunda Bulgaristan’dan, 2000’li yıllarda Bosna Hersek’ten ve son olarak Suriye’den, yüz binlerce, milyonlarca göçmene kucak açmış bu kadim kent.

Ne acılar, ne dramlar, ne de çok insan hikayeleri vardır bu göçlerde.

Hep merak etmişimdir, bir insanlık dramı olan zorunlu göçlerle ilgili neden çok az film çekilmiş, az sayıda  belgesel yapılmış, yeteri kadar kitap yazılmamıştır?

Belki arşivlerin yetersiz oluşu belki de acılarla yoğrulmuş göç kurbanlarının tanıklık etmek istemeyişi…

Mustafa Özdal’ın yazısının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X