Metal sektöründe zorlu pazarlık başladı

İki yıl önce iş bırakma eylemleri ile sarsılan metal sektöründe merakla beklenen toplu işsözleşmesi süreci start aldı. Türkiye genelinde 130 bin, Bursa’da da Oyak Renault, Tofaş, Bosch kuruluşlardaki onbinlerce çalışanı zam heyecanı sardı.

Metal sektöründe zorlu pazarlık başladı

Otomotiv ana ve yan sanayi, demir-çelik-döküm, beyaz eşya ile diğer metal sektörlerinde faaliyet gösteren lider şirketleri kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı.

Pazarlık masasında, işveren kesimini Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS); çalışanları ise Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İş Sendikası ve Çelik-İş Sendikası temsil temsil ediyor. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri MESS üyesi 180 işletmedeki 130 bin çalışanı kapsıyor. Türkiye ihracatının yüzde 27’sini, imalat sanayinde toplam cironun yüzde 24’ünü, metal sanayi sektörü istihdamının yüzde 12’sini MESS üyesi şirketlerin gerçekleştirmesi, sürecin Türkiye ekonomisi açısından önemini ortaya koyuyor.

‘İŞTE BARIŞ DÜNYA İLE YARIŞ’

MESS Başkanı Kudret Önen, metal sanayinin Türkiye ekonomisinin ana şalterlerinden biri olması nedeniyle, sorumluluklarının sadece kendi çevreleriyle sınırlı olmadığının altını çizdi. “Bütün vatandaşlarımıza, ülkemize karşı sorumluyuz. Yıllardır elbirliği ile işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz” diyen Önen, karşılıklı özveri ve diyalog yoluyla işlerine, sektörlerine ve ülkeye sahip çıktıklarını anlattı. Önen, metal sanayinde geçmişte yaşanan olumsuzlukların ekonomiye darbe vurduğunu ve çalışanları da ekonomik sıkıntıya soktuğunu hatırlattı. Türkiye’nin rekabet gücünün korunması ve sanayi ürünlerimizin dünyada daha fazla talep görmesinin ancak iş barışıyla sağlanabileceğinin altını çizen Önen, “Bunun için ‘İşte Barış Dünyayla Yarış’ diyoruz” ifadesini kullandı.

HERKES İŞİNE SAHİP ÇIKLAMAL

Kudret Önen, dördüncü sanayi devrimi ile küresel arenada rekabet gücünün ve işgücü niteliklerinin yeniden tanımlandığı belirterek, bu süreçte daha da yoğunlaşacak olan rekabete karşı herkesin işine sahip çıkması gerektiğini söyledi. Önen sözlerini şöyle tamamladı: “Böylesine kritik bir dönemde, üretimde verimliliği artırmak için işbirliği içerisinde çalışmalı, uyum ve beraberliğimizi daha da güçlendirmeliyiz. Toplu görüşme sürecini ortak akıl, sağduyuyla tamamlamanın; çalışma barışına, huzura ve refaha katkı sağlayacağına inanıyorum.”

TÜRK METAL İLK 6 İÇİN YÜZDE 38 ZAM İSTEMİŞTİ

Türk Metal Sendikası, MESS ile 117 bin üyeleri adına yürütmeye başladıkları grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde, teklif taslağı hazırlamış ve bunu ağustos ayında beş ayrı bölgede yaptığı toplantılarda açıklamıştı. Taslakta sendika, ilk 6 ay için üyelerinin saatlik ücretlerine önce çekme uygulamasıyla yüzde 6,69 oranında iyileştirme yapılmasını, ardından seyyanen tüm üyelerin saat ücretlerine 1 lira 75 kuruş zam alınmasını, son olarak da her kıdem yılı için 15 kuruş artış sağlanmasını talep etmişti. Sendika yetkilileri, bu kapsamda ilk 6 ay için talep ettikleri artış oranının ortalamada yüzde 38,28 denk geldiğini bildirmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X