‘Mevduat yarışı istemiyoruz’

Bankacılara seslenen Başbakan Yardımcısı Canikli, sektör temsilcilerine önce sıkıntılı dönemde ortaya koydukları performans ve reel sektöre verdikleri katkı için teşekkür etti, ardından ‘mevduat yarışına girmeyin’ uyarısı yaptı.

‘Mevduat yarışı istemiyoruz’

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ”Beklentimiz, bankacılık sektöründe faiz oranlarını da artıracak şekilde mevduatta bir yarışın olmaması. Bu yarış nedeniyle mevduatta aslında rasyonel olmayan 1 ya da 2 puanlık artışlar aynı oranda elbette kredi faizlerine yansıyor” dedi.

Canikli, Türkiye Bankalar Birliği’nin 60’ıncı Genel Kurul Toplantısı’nda, bankacılık sektörüne, ülkenin atlattığı son sıkıntılı dönemde ortaya koydukları performans ve reel sektöre verdikleri katkı için teşekkür etti. Bankacılık sisteminin katı tutumunun yaptıkları görüşmeler ve iş birlikleriyle giderildiğini ifade eden Canikli, bu nedenle son 1,5 aylık dönemde bankalar tarafından yaklaşık 140 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi kullandırıldığını, toplam 10,8 milyar lira olarak tahsis edilen faizsiz KOSGEB kredisinden de 6,3 milyar liranın 257 bin KOBİ tarafından kullanıldığını bildirdi.

İNANILMAZ BİR PERFORMANS

Canikli, bankaların gösterdiği bu intibakın kendilerini sevindirdiğini dile getirerek, şunları kaydetti: ”Bu inanılmaz ve mükemmel bir performans. Bankacılık sistemimiz bu esnekliği sağladı. Eğer konvansiyonel yöntemlerle devam etseydi, bu imkan bu kısa süre içerisinde reel sektöre aktarılamamış olsaydı bugün belki 10 binlerce firmanın zincirleme sıkıntıyla karşı karşıya kalması tablosunu yaşayabilirdik. Gelişen olaylar böyle bir tabloyu ortaya çıkarma potansiyeli taşıyan olaylardı. Son 10 aylık süre içerisinde olabilecek ne kadar kötü hadise, olumsuz şok varsa hepsiyle karşı karşıya kaldık. Bunlar sektörün aktörlerini etkiliyor. Ancak 250 milyar lira toplam hacimli KGF destekli kredi imkanı ve 10,8 milyar lira tutarındaki KOBİ’ler için dizayn edilen KOSGEB kaynaklı kredi desteği o kadar etkili kullanıldı ki hiçbir firma piyasadan çekilmedi. Hepsi kurtarıldı. Bu gerçek anlamda bir başarı hikayesidir. Bu süre içerisinde reel sektörün olumsuz bir tabloyla karşılaşmasının ortadan kaldırılması tarihi bir görevdir.”

GEMİYİ GÜVENLİ LİMANA DEMİRLEDİK

Nurettin Canikli, şu anda bütün büyük dalgaların ortadan kalktığını ve kalıcı bir zarar görmeden gemiyi güvenli limanlara demirlemiş vaziyette olduklarını söyledi. Çok kısa süre içerisinde faiz, enflasyon ve işsizlikte de düzelmeler olacağına işaret eden Canikli, yıl sonu itibarıyla bu üç alanda da tek haneli rakamların görüleceğini bildirdi.

BİR İKİ PUANLIK ARTIŞA NEDEN OLUYOR

Başbakan Yardımcısı Canikli, bankacılık sektörünün faizi tek başına belirlemediğini ancak sektörün bunu olumlu ya da olumsuz anlamda etkileme kapasitesi bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: ”Özellikle yetersiz olan tasarrufların elde edilmesi rekabetinde ortaya konulan politika ve performans, faiz oranları üzerinde mevduat faizleri yoluyla doğrudan bir etkiye sahip. Yetersiz olan tasarrufların elde edilmesi yarışı çoğu zaman aşırı rekabete kaçtı. Burada bir yanılgı söz konusu. O da şu; sınırlı olan tasarrufun elde edilme yarışı kaynak miktarını kesinlikle artırmaz, sadece onun maliyetini yükseltir. Dolayısıyla esas itibarıyla beklentimiz, bankacılık sektöründe faiz oranlarını da artıracak şekilde mevduatta böyle bir yarışın olmaması. Bu yarış nedeniyle mevduatta aslında rasyonel olmayan 1 ya da 2 puanlık artışlar aynı oranda elbette kredi faizlerine yansıyor.”

SINIR İÇİNDE KALINMALI

Reklamlarda yüzde 14’e kadar mevduat faizi öneren bankalar olduğuna dikkati çeken Nurettin Canikli, ”2,5-3 puan da maliyetleri ve kar marjını koyduğunuz zaman yaklaşık yüzde 16-17’ye çıkıyor. Dolayısıyla mevduata verilecek olan faiz kredi faizinin en temel bileşeni ve ana omurgasını oluşturan faktör. Elbette bir de rekabet şartları var ama bu sınır içerisinde kalınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X