Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, sektörün mart ayında yüzde 30, nisan ayında da yüzde 50-60 düşüş göstereceğini söyledi.
Gürcan, mobilya sektöründe mağazalar da dahil edildiğinde 65 bin iş yeri bulunduğunu belirterek, doğrudan 200 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydetti. Sektörde 10 bin ihracatçı ve 36 bin üretici bulunduğuna işaret eden Gürcan, 2020 yılına KDV’nin yüzde 8’e indirilmesiyle iyi bir başlangıç yapıldığını ve ocaktaki İMOB fuarıyla önemli iş bağlantıları gerçekleştirildiğini anlattı. Ocak-şubat aylarında yüzde 15’lik bir büyüme yakalandığını ifade eden Gürcan, koronavirüs salgını sonrasında ise durumun değiştiğini vurguladı. Gürcan, ‘’Sektörümüz mart ayında yüzde 30, nisan ayında da yüzde 50-60 düşüş gösterecek. Şu an çarkların durmaması için tüm sektör oyuncuları olarak üretimlerimize devam ediyoruz” dedi.
BANKALAR KREDİ KULLANDIRMIYOR
İlk tedbirleri alan sektörlerden olduklarına dikkati çeken Gürcan, bütün çalışanların ateşlerinin ölçüldüğünü, sosyal mesafenin en üst düzeyde olduğunu, hijyen, maske, eldiven gibi tüm önlemlerin alındığını belirtti. Bankaların kredi kullandırmadıklarını dile getiren Gürcan, çarkların dönebilmesi için siparişlerin gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Nuri Gürcan, ‘’Stoğa çalışıyoruz. Fakat stok çalışabilmemiz için de malzemeye ve işçinin parasını ödeyecek finansmana ihtiyacımız var. Stok desteği alırsak sektör 3-5 ay kendisini idare etmiş olur” diye konuştu.
KİRA ÖDEMELERİ ÖTELENMELİ
Tedarik zinciri konusunda ciddi sıkıntılar olduğuna vurgu yapan Gürcan, bunların aşılamayacak sorunlar olmadığını ifade etti. Gürcan, ‘’Özellikle perakende kısmında kira ödemelerinin ötelenmesi gerekiyor. Devletimiz icra takibini engelledi ama tabii ki firmaların buralara ciddi yatırımları var. Mobilya sektöründe mağazalara çok fazla dekorasyon yatırımı yapıldığı için mağazanızı bir anda kapatamıyorsunuz. Bazı mal sahipleri ile ciddi anlaşmazlıklar yaşanıyor. Burada belki bir yasa çalışması yapılırsa ve kiralar 3-6 ay ertelenirse sektörümüze fayda sağlar. 3 milyar dolar dış ticaret fazlası veren sektör, iyi ihtimalle haziran ayında hayatın yavaş yavaş normale dönmesiyle birlikte rahatlayacak” dedi.

Flipboard