Mühendis adaylarına Ar-Ge fırsatı

BUSİAD, Uludağ Üniversitesi, Tofaş, Bosch ve Martur önemli bir eksiği gidermek için harekete geçti. Mühendislik fakültelerindeki son sınıf öğrencilerine yönelik ‘Sertifikalı Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı’ düzenlenecek.

Mühendis adaylarına Ar-Ge fırsatı

ASLIHAN AYDIN

İş dünyasının nitelikli ve donanımlı Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) mühendisi talebini karşılamaya yönelik önemli bir adım atıldı. Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD), Uludağ Üniversitesi (UÜ), Tofaş, Bosch ve Martur işbirliğinde ‘Sertifikalı Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı’ başlatılacak.

Konuyla ilgili önceki BUSİAD Evi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. BUSİAD Başkanı Günal Baylan, Ar-Ge merkezlerinin sayısının ve kapasitelerinin artmasıyla nitelikli personel ihtiyacının oluştuğunu söyledi. İş dünyasından bu yönde gelen talebi değerlendirmek amacıyla BUSİAD Uzmanlık Grubu’nda bulunan Bosch, Martur ve Tofaş temsilcileri ile birlikte konuyu değerlendirdiklerini ve ilk etapta bünyesinde Ar-Ge merkezi olan firmalara yönelik anket çalışması yaptıklarını kaydeden Baylan, çıkan sonuçlar çerçevesinde Ar-Ge merkezlerinin ihtiyaç duydukları konuları saptadıklarını belirtti.

FİRMALARLA TEMAS HALİNDE

Baylan, ”İş dünyası yeni mezun öğrenciyi işe aldığında yetiştirmek için en az 2-3 yıl bekliyor. Bu süre de uzun geliyor. Bunun için başlangıçta Uludağ Üniversitesi 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik olarak bir sertifika programı düzenledik. Eğitim süresince öğrenciler firmalarla temas halinde olacak. Öğrencilerin mezun olduklarında hazır bir şekilde işe başlamalarını amaçlıyoruz” dedi. İş dünyasına öğrenci başına maliyetin 5 bin lira olacağını ifade eden Baylan, projenin ikinci dönemde başlamasını öngördüklerini söyledi. Baylan, programın gelişime açık olacağının altını çizerek, ”Yetişen her öğrenci Türkiye’ye faydalı olacak” diye konuştu.

DESTEK BEKLİYORUZ

Günal Baylan, iş dünyasının nitelikli eleman yetişmemesinden yakındığını hatırlatarak, ”Her zaman eğitimden şikayet ediliyor. Ama kimsenin bu konuya pek destek verdiğini görmüyoruz. Firmaların mesleki yönden 2-3 öğrenciyi bünyesine katıp destek vermesi gelecek için daha önemli diye düşünüyorum. Ne kadar çok öğrenciye faydalı olursak geleceğimiz o kadar iyi olur. O yüzden desteklere ihtiyacımız var” dedi. 

6 AY 300 SAAT EĞİTİM

Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şükrü Dokur, öğrencilerin hafta sonları 6 ay boyunca 300 saatlik bir eğitim alacaklarını belirtti. Eğitimin uygulamalı ve teorik olarak şekilleneceğini vurgulayan Dokur, eğitimcilerin Bursa ve Bursa dışındaki üniversitelerdeki akademisyenlerden ve uygulama için uzman kurumlarda çalışanlardan oluşacağını anlattı. Pilot uygulama olarak son sınıftaki 25-30 öğrenci ile eğitime başlanacağını ifade eden Dokur, şöyle devam etti: “Önümüzdeki yıl daha geniş katılımlı olarak sürdürmek isteriz. Zamanla firmaların Ar-Ge departmanlarında çalışanların ya da mezunların da bu programa dahil olmasını planlıyoruz.”

İNGİLİZCE ŞARTI

Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç Dr. Aydem Çiftçioğlu, söz konusu projenin Türkiye’de belki de ilk kez hayata geçirileceğini ifade ederek, şunları kaydetti: ”Öncelikle bu projenin hakkını verecek öğrencilerle tanışacağız ve onlardan başvuru alacağız. Eğitimler için İngilizce şartımız olacak. Not ortalamasına bakılacak ve sonrasında mülakat yapılacak. Eğitimlere devam zorunluluğu olacak. Amacımız; donanımlı, direkt istihdam edilebilecek, yeni projelerde görev alabilecek ve çalıştıkları kuruma değer katacak kişiler yetiştirmek.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X