Mülteciler Yaptıkları Sulu Kilima İle Serinliyor

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi Süleyman Şah Konaklama Tesisleri’nde barınan Suriyeli mülteciler, Ramazan ve yaz ayının kırk dereceyi bulan sıcaklardan…

Mülteciler Yaptıkları Sulu Kilima İle Serinliyor

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi Süleyman Şah Konaklama Tesisleri’nde barınan Suriyeli mülteciler, Ramazan ve yaz ayının kırk dereceyi bulan sıcaklardan korunmak için özel yöntemlere yaptıkları sulu klima ile serinliyor. Suriyeli mülteciler, vantilatörleri sulu klimaya çevirdiler. Ramazan ayında sıcakların kırk dereceyi bulduğu Şanlıurfa’da, insanlar sıcaklardan korunmak için ya evde klima karşısında serinlemeye çalışırken, çadır içinde barınan mülteciler sulu klima ile serinlemeye çalışıyorlar. Çadır kentlerde yaşayan mülteciler sıcaktan korunmak için geçen yıl kendilerine dağıtılan vantilatörleri kendi özel yöntemleriyle klimaya dönüştürerek çadırdaki sıcaklığı yirmi derece düşürerek serinlemeye çalışıyorlar. Mülteciler öncelikle vantilatörün başlık kısmına dört köşeli bir sandık yapıyor. Daha sonra üç tarafını pamuk hararı ve izolasyonla çeviriyorlar. Bu işlemden sonra klimayı oturtacak askılı bir sehpa monte ediyorlar. Ardından içeride suyu yukarıya taşıyacak şamandıra oturtuluyor. Şamandranın ucuna bağlanılan serum hortumu iki santim aralıklarla delerek sardırılıyor. Su şamandırasının açılması ile su eşit aralıklarla sular pamuk çuvalına damlamaya başlıyor. Vantilatör çalışmaya başlayınca ıslanan pamuk çuvalının ıslaklığı içeriye serin bir hava gelmesini sağlıyor. Çadır kentin neredeyse tamamında yapılan bu buluş ile Suriyeliler iki yıldır bu şekilde serinlemeye çalışıyor. Çadır kentte birçok Suriyeli mülteci sıcaklardan korunmak için çadırlarındaki vantilatörleri bu şekilde sulu klimaya çevirerek sıcaklardan korunmaya çalışıyor. Çadır kentte sulu klimaya yeni şeyler katarak zenginleştiren Fuat Deblen adlı şahıs, sulu klimayı daha da cazip hale getirmek için çalışmalar yaptığını dile getirerek, ”Geçen yılın aşırı sıcaklardan dolayı vantilatörleri sulu klimaya çevirmiş ve çadır içindeki 40 derecelik sıcaklığı 25 dereceye kadar düşürmüş idik. Bu yıl ise su damacanası yerine şamandıra monte ettik ve çevresini özel ahşaptan yapılmış izolasyon ekledik. Bu sayede normal sanayi klimadan hiçbir farkı olmadan bir klima ortaya çıkardık. Malum sulu klimaların ortaya çıkışı çadır içinin 40 dereceye varan sıcaklığı bizleri bu yöntemi bulmamızı sağladı. Ortaya çıkardığımız bu klimayı daha da orijinal bir hala getirmek için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu klimanın bu noktaya gelmesinde ben ve iki arkadaşımızın büyük katkısı olmuştur. İşte gördüğünüz gibi içeride sıcaklık neredeyse 20 dereceye düşmüş durumdadır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X