Müzede mobilya dersi

Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon Programı öğrencilerine, İnegöl Kent Müzesi Atölyesi’nde mobilyanın dünü ve bugünü hakkında uygulamalı ders veriliyor.

Müzede mobilya dersi

SADULLAH ORGAN

 

İnegöl Belediyesi’nin, mobilyacılığın ve ağaç işçiliğinin geçmişten günümüze kadar geçirdiği aşamaları ve geçmişte yapılan uygulamaları yeni nesillerin kavraması ve uygulaması amacıyla düzenlediği etkinlikte, öğrencilere mobilyanın eski teknikleri öğretildi.

İnegöl Kent Müzesi Atölyesinde eski mobilya ustası Cemil Ustaer tarafından uygulamalı ders verilirken, Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İMYO Müdürü Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan da Kent Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe katıldılar. İnegöl’ün mobilyada Türkiye’nin ‘Mobilya Başkenti’ sloganıyla hızlı adımlarla yoluna devam ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Yürütülecek proje ile İnegöl Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon Programı öğrencilerine, özellikle mobilyacılıkta erken dönemde kullanılan tekniklerin öğretilmesiyle, mobilyacılığın geçmişle olan bağının yeni nesillere aktarılması amacına ulaşılacaktır. Projenin uygulama aşamasını, 16 öğrencinin katılımıyla gerçekleştireceğiz. Öğrenciler, bir aylık eğitim çalışması süresince hafta içi 3 gün 4’er saat müzemiz bakım atölyesinde eski mobilya ustası Cemil Ustaer öğreticiliğinde eğitime tabi tutuluyor’ diye konuştu.

1950-1960’LI YILLARIN TEKNİKLERİ ÖĞRETİLİYOR

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, öğrencilerin burada sehpa başlığının üzerinde elle zımpara yapma, sıcak tutkalın sulandırılmasıyla atılan dolgu, sıcak tutkal kullanımıyla sehpa yüzeyinin farklı kaplamalarla kaplanması ve sistire edilmesi, son olarak doğal bir cilalama tekniği olan ve özellikle 1950’li 1960’lı yıllara damgasını vuran gomalak cila tekniğiyle parlatma işlemlerini gerçekleştireceklerini anlattı. 

İNEGÖL MOBİLYA SEKTÖRÜ BÜYÜYOR

İMYO Müdürü Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan ise, eski kültürün yaşatılması, yeni nesillere aktarılması için böyle bir çalışmaya gidildiğini kaydetti. Yıldırımhan, “İnegöl büyüyor, İnegöl’ün mobilya sektörü büyüyor. Kültür, aslında geçmişle günümüzü ve geleceği bağladığı müddetçe anlam kazanır. Bundan sonraki süreç içerisinde de arkadaşlarımızın geçmişle günümüzün bağlantısını kurarak, bugünkü şartlarda çalışmanın özelliklerini de algılamak, daha iyi motive olmak ve daha farklı alanlar bulabilmesi sağlanacak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X