NATO’dan geç gelen itiraf

Eski NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ittifakın genişleme hızının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i köşeye sıkıştırarak onu daha radikal hale getirdiğini söyledi.

NATO’dan geç gelen itiraf

De Hoop Scheffer, Hollanda televizyonuna yaptığı açıklamada NATO’nun, Rusya’nın ‘kırmızı çizgilerine’ saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

 İttifakın, Ukrayna ve Gürcistan’a üyelik sözü vermesinin Putin’in radikalleşmesine neden olduğunu söyleyen Scheffer, Rusya liderinin eski Sovyetler Birliği dönemindeki agresif tutumuna geri dönmesine katkıda bulunduğunu dile getirdi. Scheffer, 2008’de Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılan NATO Zirvesi’nde, Ukrayna ve Gürcistan’a üyelik için yeşil ışık yakıldığını anımsattı. Putin’in o dönem kendisine, ‘Sayın Genel Sekreter, böyle bir şey olamaz, olmayacak’ dediğini aktardı.

Bu tepkiyi anlaşılabilir olarak değerlendiren Scheffer, Almanya Başkanı Angela Merkel’in itirazına rağmen, dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un ısrarı üzerine NATO’nun Gürcistan ve Ukrayna için kapıyı araladığını anlattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X