‘NATO’nun Türkiye ile tam anlamıyla dayanışması mevcuttur’

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “NATO’nun Türkiye ile bu zorlu zamanlarda tam anlamıyla dayanışması mevcuttur.” dedi.

‘NATO’nun Türkiye ile tam anlamıyla dayanışması mevcuttur’

Stoltenberg, bir haber kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

 

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından Türkiye’ye yaptığı ziyarette edindiği izlenimi aktaran Stoltenberg, “Bu darbe girişimi, Türkiye demokrasisi için bir travma olmuştur. Sadece yönetime dair değil, aynı şekilde demokratik kuruluşlar, NATO ve birçok kuruluşun çekirdeğinde yatan unsurlara karşı saldırıdır.” diye konuştu.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile darbenin ilk saatlerinde görüştüğünü ve darbe girişimini kınadıklarını ve NATO’nun Türkiye’yle dayanışmasının altını çizdiğini belirten Stoltenberg, “Türk halkının bunun karşısında durmasını, teşebbüsçülere karşı çıkmasını, sokaklara dökülmesini ve demokrasiyi savunmasını da ciddi anlamda etkilenerek karşıladım. NATO’nun Türkiye ile bu zorlu zamanlarda tam anlamıyla dayanışması mevcuttur.” şeklinde konuştu.

 

Stoltenberg, “Darbe girişiminden sonra Batı medyasında Türkiye’nin NATO üyeliğine ilişkin belli şüpheler uyandı, siz bu şüphelere katılıyor musunuz” şeklindeki soruya, “Hayır hiçbir şekilde katılmıyorum. Türkiye NATO’nun çok önemli müttefiklerinden biridir, özellikle doğu bölgelerinde ve bu müttefikliğin önemi ciddi anlamda devam etmektedir. Türkiye tüm NATO müttefikleri arasında ciddi bir önem arz etmektedir ve Türkiye’nin NATO’ya adanmışlığını da takdirle karşılıyoruz.” yanıtını verdi.

 

Darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevden alınan yüksek rütbeli askerlerin bulunmasını değerlendiren Stoltenberg, “Biz şunu gördük, Türkiye bu noktada farklı NATO operasyonlarına ve faaliyetlerine katılmaya devam etmiştir ve tüm gerekliliklerini yerine getirmiştir müttefiklik ölçeğinde. Tabii ki silahlı kuvvetler bu darbe girişiminden sonra zorlu bir döneme girmiştir ama Türkiye kesinlikle üstüne düşen tüm görevleri yerine getirmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

“Türkiye’nin yanındayız”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çok verimli bir görüşme yaptıklarını aktaran Stolterberg, NATO’nun Türkiye’deki mevcudiyetini hava desteği açısından, gözlem uçuşları açısından da artırdığını ve tüm müttefikleri de bu konuda teşvik etmeye devam ettiklerini anlattı.

 

Suriye’den gelebilecek tehditlere karşı Türkiye’yi koruyabilmek için NATO’nun savunma füze sistemlerini de konuşlandırdığını anımsatan Stoltenberg, “NATO, mevcut durumda Türkiye’de bulunuyor ve Türkiye’nin yanındayız. Bu derece değerli bir müttefikimizi korumak için elimizden geleni yapıyoruz.” diye konuştu.

 

Uluslararası koalisyonlarla birlikte DAEŞ’e karşı mücadele verildiğine işaret edilerek, “Müttefikler arasında özellikle de Batı medyasında çeşitli endişeler dile getiriliyor. Sizin Fırat Kalkanı konusundaki değerlendirmeniz nedir” sorusunun yöneltilmesi üzerine Stoltenberg, öncelikle Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve gerilimin giderilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Bu gelişmenin hem Türkiye hem de müttefikler için olumlu bir adım olduğunu ifade eden Stoltenberg, bölgede güvenlik açısından zorlu noktaların hala mevcut olduğunu hatırlattı.

 

“Türkiye’nin çabalarını artırmasından memnunuz”

 

Türkiye’nin DAEŞ’e yönelik mücadele çabalarını artırmasını da memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen NATO Genel Sekreteri, ”Türkiye’nin elbette kendini savunma hakkı vardır. Türkiye’ye Suriye’den teröristler tarafından birçok saldırı gerçekleştirildiğini görüyoruz. NATO terörist gruplara karşı mücadele veren koalisyon güçlerinin mücadelesini destekliyor. Burada DAEŞ artık birçok yeri ve etkisini yitiriyor. Aynı zamanda Türkiye’nin DAEŞ’e karşı verdiği mücadelenin katkısı gitgide artıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Suriye içinde uçuşa yasak bölge konusunda bir önlem getirilmesine ilişkin soruya karşılık da DAEŞ’E karşı mücadelede tüm NATO üyelerinin koalisyona katıldığını ve kendilerinin de buna destek verdiğini vurguladı.

 

Stoltenberg, “NATO Suriye’de uçuşa yasak bölgenin bir parçası değil ama bu kararların koalisyon tarafından alınması çok önemli. NATO Suriye’de DAEŞ’e karşı mücadele konusunda desteğini vermeye devam edecek. Bunların hepsi uluslararası ölçekte terörizme karşı mücadele vermek için birbiriyle bağlantılı olan noktalardır.” ifadelerini kullandı.

 

“Ege’de iş birliğinin ölçeğini artırdık”

 

Jens Stoltenberg, Ege Denizi’nde son altı aydır NATO’nun mültecilerin yasa dışı hareketlerini engellemek için yürüttüğü operasyonlara ilişkinse şunları söyledi:

 

“Yasa dışı yöntemlerle mültecilerin kaçırılması ya da insan kaçakçılığının kontrol edilmesi çok önemliydi. Bunun kontrol altına alınabilmesi için Yunanistan ve Türkiye, birlikte çaba gösterdiler. Böylelikle NATO müttefiki Türkiye, Avrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan’la işbirliği ve eşgüdüm gerçekleştirmiş oldu. Böyle olunca Ege Denizi’ndeki işbirliğinin ölçeğini artırdık. Hem Yunanistan hem Türkiye hem de Avrupa için çok büyük yararlar getirilmiş oldu.”​

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X