Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ihracatını 5 kat artıran, 2017’de yüzde 7,4 büyüyen Türkiye karşısında not indirimlerinin hiçbir anlamı olmadığını ifade etti.
Tüfenkci, özellikle Zeytin Dalı Herakatı’nın ardından Türkiye’ye ekonomisi üzerinden bir operasyon yapılmaya çalışıldığını söyledi.
Ülke seçime giderken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılmaya çalışıldığı gibi ekonomik algılar oluşturulmak istendiğini belirten Tüfenkci, ‘’Dövizin bu kadar yukarıya doğru hareket etmesi, ne dünya konjonktürüne uygun ne de Türkiye’nin gelmiş olduğu ekonomik büyüklük ve reel sektörün verileriyle uyumlu.
Tamamen birtakım çevrelerin Türkiye ekonomisini manipülasyonlarla yönlendirmeye ve bir algı oluşturmaya yönelik bir operasyonu olarak görüyoruz. Elbette ki biz gerek Merkez Bankası gerek ekonomi yönetimi gerek Cumhurbaşkanımız bizzat konuyu takip ediyoruz. Süreç içerisinde, bu çok uzun bir zaman değil, döviz kurlarını ve faiz oranlarının aşağı çekileceğini görüyoruz” dedi.
SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞACAK
Türkiye’nin ekonomik müdahalelere açık olmaması adına cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçeceklerini vurgulayan Tüfenkci, milletin ülkedeki istikrar ve güvenin sürmesi için kararını vereceğini kaydetti.
Yeni sistemle birlikte istikrar, güçlü meclis ve hükümet tecelli ettiğinde, döviz kurlarının, enflasyonun ve faizlerin aşağı doğru bir yön aldığının görüleceğini dile getiren Bakan Tüfenkci, etkin yönetim ve etkili kararlarla piyasalar içerisinde sorunların çözüme kavuşacağının altını çizdi.
ALGI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR
Türkiye’de yaratılmak istenen algının tamamlayıcılarının kredi derecelendirme kuruluşları olduğuna işaret eden Bülent Tüfenkci, şöyle devam etti: ‘’Dikkat edin, kredi derecelendirme kuruşları zamanlı zamansız, inandırıcı inandırıcı olmayan şekliyle sözüm ona Türkiye’nin notlarıyla oynayarak, Türkiye’de ve yurt dışı piyasalarda bir algı oluşturmaya çalışıyorlar.
Hatırlayın, 15 Temmuz hain darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Türkiye’nin, milletin demokrasiye, hükümete, anayasaya, hukuka sahip çıkışı görmezden gelinerek, aynı akşam veya bir gün sonra notunu indirdiler. Bunun hiçbir gerçekçi izahı yoktur. İhracatını 5 kat artıran, 2017’de yüzde 7,4 büyüyen Türkiye karşısında not indirimlerinin hiçbir anlamı yok.
Daha önce büyümeyle ilgili yapmış oldukları tahminlerin hiçbiri nasıl tutmadıysa, bu not indirimleri de bahsettiğim algı operasyonun bir parçası. Türkiye’nin döviz ve faiz noktasında sıkıştırmanın bir parçası ama 24 Haziran’da inşallah Türk milleti bu oyunu bozacak.”
EMLAK KOMİSYONLARINA % 4 SINIRI
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, emlakçılık sektörüne ilişkin de açıklamalarda bulundu.
‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere gelecek hafta başında Başbakanlığa sevk edileceğini belirten Tüfenkci, taslakta taşınmaz ticaretiyle uğraşacaklara yetki belgesi alma kriteri getirildiğini ve bu belgenin, il müdürlüklerince verileceğini kaydetti.
Yetki belgesi alınmasının, ‘ilgili odaya kayıtlı olma, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olma, 18 yaşını doldurmuş olma, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olma, hırsızlık, dolandırıcılık ve kaçakçılık gibi suçlardan hüküm giymemiş olma’ gibi şartlara bağlandığını anlatan Tüfenkci, taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedelinin de kurala bağlandığını vurguladı.
Bakan Tüfenkci, ‘’Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde 4’ünden fazla olmayacak. Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedelinin kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olmaması öngörülüyor” dedi.
GETİRİLEN YENİLİKLER
– Mesleki yeterlilik şartı
-Bu işle uğraşanlara mesleki yeterlilik belgesi şartı
-Taşınmaz ticareti kapsamında sözleşme ve belgelere düzenleme geldi
-Taşınmaz ticareti yapılan işletmelerin fiziksel şartlarına yönelik standart belirlendi
– Uyum süreci tanındı