Olağanüstü hal nedir? (OHAL’de neler değişecek?)

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından 3 ay süreyle olağanüstü hal kararı alındı. Peki Anayasa’nın 120. Maddesi uyarınca olağanüstü hal süresince neler değişecek?

Olağanüstü hal nedir? (OHAL’de neler değişecek?)

Darbe girişiminin ardından tüm ülkede olağanüstü hal ilan edildi. 

Olağanüstü hal “Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde” ilan ediliyor. 

Karar, “Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu’nun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân” edebilebiliyor.

Olağanüstü hal süresini Meclis değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir.

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir. 

Yasalardaki değişiklik Olağanüstü Hal Kanununda düzenlenir. İşte bu dönemde alınabilecek tedbirler: 

– Sokağa çıkma sınırlanabilir veya yasaklanabilir.

– Belli yerlerde veya belli saatlerde kişilerin dolaşmaları ve toplanmaları, araçların seyirleri yasaklanabilir.

– Kişilerin; üstü, araçları, eşyaları aranabilir ve bulunacak suç eşyası ve delil niteliğinde olanlara el konulabilir.

– Gazete, dergi, broşür, kitap, el ve duvar ilanı ve benzerlerinin basılması, çoğaltılması, yayımlanması ve dağıtılması, bunlardan olağanüstü hal bölgesi dışında basılmış veya çoğaltılmış olanların bölgeye sokulması ve dağıtılması yasaklanabilir veya izne bağlanabilir. İzin verilmeyenler toplatılabilir.

– Söz, yazı, resmi, film, plak, ses ve görüntü bantları ve sesle yapılan her türlü yayımı denetlenebilir ve yasaklanabilir.

– Hassasiyet taşıyan kamuya veya kişilere ait kuruluşlara ve bankalara, kendi iç güvenliklerini sağlamak için özel koruma tedbirleri aldırılabilir veya bunların artırılması istenebilir.

– Her nevi sahne oyunları ve gösterilen filmler denetlenebilir, gerektiğinde durdurulabilir veya yasaklanabilir. 

– Ruhsatlı da olsa her nevi silah ve mermilerin taşınması veya nakli yasaklanabilir. 

– Her türlü cephaneler, bombalar, tahrip maddeleri, patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler veya yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler ve boğucu gazlar veya benzeri maddelerin bulundurulması, hazırlanması, yapılması veya nakli izne bağlanabilir veya yasaklanabilir ve bunlar ile bunların hazırlanmasına veya yapılmasına yarayan eşya, alet veya araçların teslimi istenebilir veya toplatılabilir.

– Kamu düzeni veya kamu güvenini bozabileceği kanısını uyandıran kişi ve toplulukların bölgeye girişi yasaklanabilir.

– Kapalı ve açık yerlerde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasaklanabilir, ertelenebilir ve dağıtılabilir.

– İşçinin isteği, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, sağlık sebepleri, normal emeklilik ve belirli süresinin bitişi nedeniyle hizmet aktinin sona ermesi veya feshi dışında kalan hallerde işçi çıkartmaları işverenin de durumunu dikkate alarak üç aylık bir süreyi aşmamak kaydıyla izne bağlanabilir veya ertelenebilir.

– Dernek faaliyetleri; her dernek hakkında ayrı karar almak ve üç ayı geçmemek kaydıyla durdurulabilir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X