‘Otizm konusunda toplum bilinçlenmeli’

OLAY TV’de otizm konusunun konuşulduğu programda katılımcılar otizm konusunda toplumun bilinçlenmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

‘Otizm konusunda toplum bilinçlenmeli’

Mustafa Özdal’ın hazırlayıp sunduğu Olay’ın İçinden programında ‘Otizm’ konusu masaya yatırıldı. Programın konukları Mina Otizmle Yaşam Derneği Kurucu Başkanı ve Anofed Başkanı Canan Cihan Kılıç, BOÇED Spor Klubü Eğitim Koordinatorü Mehmet Özmen, Özel Eğitim Öğretmeni Gülşah Akdağ ve Mina Otizimla Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı ve otizmli çocuk annesi Emel Kanberoğlu, otizmli bireylerin yaşadıkları sorunları, çözüm önerilerini ve otizmli bireylerin topluma kazandırılması için nele yapılması gerektiğini anlattı.

Özel Eğitim Öğretmeni Gülşah Akdağ, otizmin yaşamın erken yıllarında ortaya çıkan ve yaşam boyu süren nöro gelişimse bir durum olduğunu belirterek, toplumsal ilişkilerde bozukluk, sözel veya sözel olmayan davranışlarda bozukluk, tekrarlayıcı, yineleyici, takıntılı hareketler, ilgi alanlarındaki yoksunluk ve hayal gücü kurmada yetersizlik gibi durumlara ortaya çıktığını söyledi.

Otizmde erken tanınını önemine dikkat çeken Akdağ, “Otizmin nedenleri yapılan araştırmalarda genetik olduğu düşünülüyor ama tam olarak heangi gende kaynaklanıdğı bilinmiyor. Toplumun sadece yüde 23’ü otizmin ne olduğunu biliyor. Büyük bir kesim bilmiyor. En büyük sorunlardan biri de toplumun bu konuda bilinçli olmaması. Otizimde yaşadığımız en büyük sıkıntıların başında sosyal ortamlarda istihdamlarının ve toplumla bütünleşmelerinin sağlanaması. Otizmli çocuklara bire bir eğitim ne kadar erken verilirse yaşıtlarını yakalamaları o kadar kolay olur. 18 yaşına kadar iyi bir eğitim otizmli birey, yine kontrollü ortamlarda sosyal hayata katılabilir” diye konuştu.

YETKİLİLER SESSİZ KALMASIN

Mina Otizmle Yaşam Derneği Kurucu Başkanı ve Anofed Başkanı Canan Cihan Kılıç da, yapılan araştırmalara göre; 2006 yılında otizm oranının 179 çocukta bir iken 2015’ta 68 çocukta bire kadar ilerlediğine dikkat çekerek, otizmin her yıl giderek yaygınlaştığının altını çizdi. Dernek olarak bu konudaki farkındalığı arttırmak ve toplumun bilinçlenmesi için çalıştıklarını kaydeden Kılıç, otizmle mücadelede ailelerin hem maddi hem de manevi anlamda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

Otizmde bire bir eğitimin önemine dikkat çeken Kılıç, “Bir otizmli çocuğun iyi bir eğitim görebilmesi için günde 8 saat eğitim alması gerekiyor. Ancak devlet ayda 8 saatlik eğitimi karşılıyor. Otizmli bir çocuğun aylık eğitim maliyetleri 6-7 bin lira civarında. Manevi yıkımın yanında ailelere ciddi anlamda maddi külfet de getiriyor. Biz otizmle mücadel ile ilgili Acil Eylem Planı hazırladık ve 2013 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na sunduk ancak konjektürel gelişmelerden dolayı bir türlü hayata geçirilmedi. Yerelde de Büyükşehir Belediyesi’ne sunduk. Özellikle burada yerel yönetimlere büyük iş düşüyor. Kamu kurumları STK’lar ve otizmli çocuk sahibi ailelerle ortak hareket ederse bu sorunu çözeriz. Otizmli çocukların hayat boyu eğitim almaları gerekiyor. O nedenle devletin bu olaya sahip çıkması ve ciddi anlamda deteklemesi gerekiyor. Biz farkındalığı arttırmak için her platformda sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Yetkililerin de sesimizi duyması lazım” dedi.

BOÇED Spor Kulübü Eğitim Koordinatorü Mehmet Özmen ise, otimzli çocuklarda doğru yapılan sporun hayati bir önem taşıdığını vurguladı. Mina Otizimla Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı ve otizmli çocuk annesi Emel Kanberoğlu da, yaşadıkları zorlukları anlattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X