Pancar yüzleri güldürdü

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yenişehir’de, şeker pancarı üretimi bu yıl yüz güldürdü. İlçede bu yıl 45 ton rekolte bekleniyor.

Pancar yüzleri güldürdü

GÜRHAN ADANA

Geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle üründe polar oranı düşük çıkan Yenişehirli şekerpancarı ekicileri, bu yıl hem kalite hem de satış fiyatından memnunlar. Bir  ay önce başlayan pancar hasadında teslim edilen şekerpancarlarında polar oranıyla rekoltede yükseliş olduğu anlaşıldı.

Yenişehir’de sökülen pancarların Bilecik yolu çıkışındaki merkez kantarına ve Barcın Mahallesi’ndeki kantara teslim edildiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘Teslimatı yapılan ilk ürünler göz önüne alınınca şekerpancarı ekicileri bu yıl para kazanacak’ dedi.

Geçen yıl yaşanan sıkıntıların bu yıl görülmediğine işaret eden Aktaş, “Geçen yıl olumsuz hava koşulları yüzünden üründeki şeker miktarını gösteren polar oranı düşük çıkmıştı. 2013’te 14 polar olan şeker miktarı, geçen yıl 11 polar olarak ölçülmüştü. Düşen polar oranı yüzünden şekerpancarı üreticisinin eline daha az para geçmişti. Ancak bu yıl polar oranı ortalama 13,2 olarak ölçüldü” diye konuştu.

45 TON REKOLTE BEKLENTİSİ

Bu yıl 4 bin dönüm alana ekilen şekerpancarından 45 bin tonluk rekolte beklendiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, geçen yıla göre daha az araziye pancar ekilmesine rağmen, bu yıl daha fazla ürün alındığını belirtti. Aktaş, ‘Geçen yıl 1 dönümden 8-10 ton ürün alınırken, bu yıl 1 dönüm alandan 10-14 ton ürün alınabiliyor. Net rekolte, kasım ayı sonunda tamamlanacak teslimat sonrası anlaşılabilecek. Çiftçimizin eline 1 dönümden elde ettiği ürün karşılığında bin 500-2 bin TL arasında kazanç geçecek’dedi.

Yenişehir’de iki ayrı merkezde teslim edilen şekerpancarları, Eskişehir Şeker Fabrikası’na taşınıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X