Patates bu kez üreticiyi üzdü

Yeni hasadın başladığı günlere kadar yüksek fiyatı ile dikkat çeken patates, üreticinin de beklentilerini karşılamadı.

Patates bu kez üreticiyi üzdü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, aşırı yağışlar sonucu oluşan hastalıkların, patateste rekolteyi beklenenin altına çektiğini belirterek, ”Buna rağmen patatesin üretici satış fiyatı ortalama kilogram başına 60 kuruş civarındadır’ dedi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, patates rekoltesinin geçen yılın seviyelerinde gerçekleşecek gibi göründüğünü ifade etti. Patates üreticilerinin bir yıl boyunca emek harcayarak dikimden hasada kadar pek çok zorlukla başa çıkmaya çalıştığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: ‘Aşırı yağışlar sonucu oluşan hastalıklar, patateste rekolteyi beklenenin altına çekti. Özellikle Nevşehir, Niğde gibi illerimizde üreticilerimiz, hastalıklara hazırlıksız yakalandı. Yaşanan hastalık nedeniyle üreticilerimizin ilaçlama masrafları arttı. Verimde de kayıplar var. Ekim alanlarındaki artışa bağlı olarak beklenen üretim artışı beklentisi, yaşanan hastalıklar nedeniyle geçen yılın seviyelerinde gerçekleşeceği odalarımızca ifade edilmiştir. Yaşanan verim düşüklüğüne rağmen patatesin üretici satış fiyatı ortalama kilogram başına 60 kuruş civarındadır.’

PAZARLIK GÜÇLERİ YOK

Üreticilerin tam olarak örgütlenememesi nedeniyle pazarlık güçleri bulunmadığına işaret eden Bayraktar, ‘Üreticilerimizin kendi ürettiği üründe söz sahibi olabilmesi, sahip oldukları hakları etkin bir şekilde kullanabilmesi ancak örgütlenmeyle mümkündür’ değerlendirmesinde bulundu. Bayraktar, üretimde istikrarın sağlanması bakımından planlama yapılması gerektiğini bildirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X