Patates ve soğana ithalat hamlesi

Dar gelirli vatandaşın vazgeçilmezleri arasında yer alan patates ve soğanın fiyatında aşırı oynaklık gördüklerini belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci, kısa ve kontrollü şekilde ürünlerin ithalatına izin vereceklerini söyledi.

Patates ve soğana ithalat hamlesi

 Üreticiler ise ithalattan olumsuz etkileneceklerini kaydetti.  

Kuru soğan ve patates, fiyatıyla cep yakıyor. Tuzpazarı’nda, dün patatesin kilosu 4-5 liradan ve soğanın kilosu ise 7 liradan satışa çıktı. Üreticiler, fiyat artışının stokçular ve hava şartlarından kaynaklandığını bildirdi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci konu ile ilgili yaptığı açıklamada, fiyatlara müdahale edeceklerini söyledi. Zeybekci, birinci önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu belirterek, “Enflasyonla mücadelede çok güçlü adımlarımız olacak. Soğan-patates fiyatlarıyla ilgili aşırı oynaklık görüyoruz.

Tarım Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı olarak bakıyoruz. Çiftçinin eline gitmeyen geliri, aradaki birileri tarafından speküle edilerek, fiyatların yukarı doğru çekilmesine karşı müdahale edeceğiz. Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz. Soğan ve patatesin Türkiye’ye gireceği miktar ve ülke belli.

Soğan, patates fiyatında spekülasyona izin vermeyiz. Genel bir müsaade şeklinde olmayacak, kısa ve kontrollü bir şekilde olacak” dedi.

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım ise yaşanan tablonun spekülasyondan öte bir şey olmadığını dile getirerek, ‘Göreceksiniz birkaç gün sonra böyle bir meseleyi konuşmayacağız” diye konuştu.

HASTALIK VERİMİ DÜŞÜRDÜ

Türkiye’nin önde gelen patates üretim merkezlerinden İzmir’in Ödemiş ilçesinde erkenci patateste görülen hastalık nedeniyle verimin düştüğü, bunun da fiyatların artmasına neden olduğu belirtildi.

Ödemiş Ziraat Odası İkinci Başkanı Mehmet Dinlemez, fiyat dengesizliği nedeniyle üreticinin son yıllarda patates ekmekten vazgeçtiğini söyledi. Dinlemez, “Geçen yıl oluşan fiyatların memnuniyetsizlik yaratması bu sene ekim alanlarını daralttı.

Bu yıl hava şartları da patatesin sevdiği gibi gitmedi. Hava şartlarından dolayı erken ekilen patateslerde görülen hastalık verimi düşürdü. Bundan dolayı da fiyatlar yükseldi” dedi.

Fiyatların yakın dönemde diğer üretim bölgelerinin devreye girmesiyle gerileyeceğini vurguladı.

PATATESTE ÜRETİM AZALDI

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Karacabey Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik,  İnegöl ve Yenişehir’de toplam 15 bin dekar alanda patates ekimi yapıldığını söyledi.

Çelik, 12 bin dekarın İnegöl’de bulunduğuna işaret ederek, “Dönümünden 4 tona yakın patates alınıyor. Bursa’da başka bir yerde de patates üretilmiyor” dedi.

Geçmiş yıllarda 20-25 bin dekarda üretim yapılırken, son 10 yılda patatesin para yapmamasından dolayı üretimden kaçış olduğuna dikkat çeken Çelik, “Son yıllarda çiftçiyi sözleşmeli patatese yönelttik. Kilo başına 650 kuruşa veriyoruz. En azından fazla para kazanmasak da bu şekilde zarar etmeden sezonu geçiyorduk.

Ancak bu sene çiftçiler sözleşmeli ektiklerine pişman oldular” diye konuştu. Bu dönemin patatesin en bol olduğu dönem olduğunun da altını çizen Çelik, “Ödemiş, İzmir, Adana çıktı.

Buna rağmen patatesin fiyatının yüksek olmasının sebebi ise tüccarların aldıkları ürünleri stoklayıp, fiyatları yükselmesi. İnegöl’deki hasat 1 hafta sonra yapılacak. Eğer hasat bitmeden ithalata izin verilirse olumsuz etkileniriz. Bunun yerine bunları kim stoklıyorsa onların araştırılması lazım” dedi.

SOĞAN TARLADA 1,5 LİRA

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem de İnegöl’deki soğan hasadının haziran ayı sonuna kadar süreceğini söyledi. 7 bin dönümde soğan ekimi bulunduğunu ve dönüm başına ortalama 4 ton mahsül alındığına işaret eden Erdem, “Tarlada 1,5 liradan satışını yapıyoruz.

Tarladan pazara gidene kadar fiyat artışları yaşanıyor. Ayrıca bu yıl Türkiye’de soğan ekilen yerlerde havadan dolayı verim yüzde 30-40 düştü. Fiyat artışlarının sebebi söz konusu sebeplerden kaynaklanıyor” diye konuştu. Erdem, ithalat izninin verilmesinin çiftçinin belini bükeceğine vurgu yaparak, olumsuz etkileneceklerinden yakındı.

Sebze ve Meyve Komisyoncu İş Adamları Derneği Başkanı Aydın Akyol ise Bursa Kent Hali’nde patatesin kilosunun 3 lira, soğanın ise 5 liradan satıldığını dile getirdi.

Fiyatlardaki yükselişin kalıcı bir durum olmadığını öne süren Akyol, “10 günlük boşluktan dolayı fiyatlar yükseldi. Tam anlamıyla mahsüller alınmaya başladığında düşecektir. 10 gün sonra yüzde 100 inmesini bekliyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X