‘Patatesteki fiyat artışı aracılara yaradı’

TÜİK verilerine göre şubat ayında 2,16 liradan satılan patates, yüzde 56 fiyat artışıyla nisanda 3,37 liradan tüketiciye ulaştı.

‘Patatesteki fiyat artışı aracılara yaradı’

Patates fiyatlarında son iki ayda görülen yüzde 56’lık artış, spekülasyon iddialarını gündeme taşıdı. Eski Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı ve patates üreticisi Yavuz Şen, “Bu yüksek fiyatlardan çiftçi yine bir şey kazanamadı. Aracılar stok yaptı, yüksek fiyatlardan piyasaya sundu. Yani parayı aracılar kazandı” dedi.

TÜİK verilerine göre bu yılın şubat ayında 2,16 liradan tüketicilere ulaşan patates mart ayında yüzde 21’lik artışla 2,62 liraya çıktı. Nisan ayında yükselişini sürdüren patates aylık yaklaşık yüzde 29’luk bir  artışla ortalama 3,37 liraya ulaştı.

Şubat-nisan döneminde toplam gıda fiyatları enflasyon artışı yüzde 7 olarak gerçekleşirken, patateste fiyat artışı yüzde 56’ya ulaştı.

“Çiftçi 70 kuruşa satıyor parayı depocular ve aracılar kazanıyor”

Şen, AA muhabirine, Türkiye’de bir tarım politikası olmadığı için aracıların bunu fırsat bilerek büyük kazançlar elde ettiğini, buna karşın üretici ve tüketicinin mağdur olduğunu anlattı. Yüksek tüketici fiyatlarına rağmen çiftçilerin kayda değer bir kar elde edemediğini vurgulayan Şen, şöyle konuştu:

“Bu yıl çiftçi malını 1 liradan bile satamadı. 60-80 kuruşlardan malını depoculara satmak zorunda kaldı. Bu yüksek fiyatlardan çiftçi yine bir şey kazanamadı. Aracılar stok yaptı, yüksek fiyatlardan piyasaya sundu. Yani parayı aracılar kazandı. Şu anda patatesin çiftçiye maliyeti ton başına 600 lira, yani kilogram maliyeti 60 kuruş. Eğer biz mahsulümüzü 75 kuruştan satarsak para kazanmış olacağız. 1,8 liradan hale gelen mallar depoculardan gelen malların fiyatı. Çiftçi zaten elindeki malı 60-70 kuruştan elinden depocuya vermişti. Bu yüksek fiyatlardan çiftçilerin sadece ürünlerini depolama imkanı ve mali gücü olan yüzde 30’luk bir kısmı faydalanabildi. Geri kalan kısmı bu fiyatlardan yarar görmedi.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X