Petrol 30 $’a indi benzin cep yakıyor

Ham petrol fiyatları, Haziran 2014’ten bu yana yüzde 70’ten fazla değer kaybederek, son 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ancak Türkiye’de benzinin litresi 4,31 liradan satılmaya devam ediyor.

Petrol 30 $’a indi benzin cep yakıyor

Uluslararası yatırım bankaları Bank of America Merrill Lynch ve Morgan Stanley, Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması, Çin’in para birimi yuan’ın değerinin düşürülmesi ve ABD dolarının diğer para birimlerine göre değerinin artması nedeniyle ham petrolün varil başına fiyatının bu yıl 20 dolara kadar gerileyebileceği uyarısında bulundu.

Bank of America Merrill Lynch, yayınladığı raporda, OPEC içindeki fiyat savaşının kızışması, İran’ın petrol piyasasına dönmeye hazırlanması, Çin’in para birimi yuanın değerinin düşmesi endişesi, piyasadaki arz fazlası ve ABD ile Avrupa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle, ham petrolün varil fiyatının 20 dolar seviyesine kadar inebileceğini belirtti.

20 ŞİRKET İFLAS ETTİ

ABD’de 2015 yılının ikinci yarısında en az 20 petrol şirketinin iflas ettiğini kaydeden yatırım bankası, petrol fiyatlarının 2016’nın ilk yarısının sonunda varil başına 20 dolara düşerek dibe vurmasının ardından, ülkede birçok petrol şirketinin işletme maliyetlerini karşılayamayacağı ve bu nedenle ABD’de kaya petrolü üretiminin düşerek, yaz aylarından itibaren fiyatların tekrar yükselebileceği yorumunda bulundu.

‘DOLARDA ARTIŞ DEVAM EDECEK’

Bir başka uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Çin’in para birimi yuandaki değer kaybının ve ABD dolarındaki değer artışının, petrol fiyatlarını hızla düşürebileceğini bildirdi. Morgan Stanley, yayınladığı raporda, yuandaki yüzde 15’lik düşüşün petrol fiyatlarını varil başına 20 dolara kadar itebileceğini vurgulayarak, ABD dolarının değerindeki yüzde 5’lik bir artışın da petrol fiyatlarını yüzde 10 ila 25 arasında aşağı çekebileceğine dikkati çekti. ABD Merkez Bankası Fed’in bugüne kadar faiz artırma yolunu izlediğini anımsatan Morgan Stanley, ABD dolarındaki değer artışının devam etmesini beklediğinin altını çizdi.

31,55 DOLARA KADAR İNDİ

Bank of America Merrill Lynch ve Morgan Stanley’nin raporlarının açıklanmasından sonra, haftanın ilk işlem gününde Brent türü ham petrolün varil başına fiyatı 31,55 dolara, Batı Teksas türü ham petrolün fiyatı da varil başına 30,89 dolara kadar geriledi. Brent petrolün varil fiyatı, dolardaki güçlenme ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin artmasıyla düşüşünü sürdürerek, dün 30 dolar sınırına geldi. Bir hafta boyunca aralıksız düşen petrolün varili 30,41 dolardan satıldı. Bu, Nisan 2004’ten bu yana görülen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarındaki sert düşüş, Türkiye’de pompa fiyatlara çok az yansıyor. Yetkililer bu duruma ‘akaryakıt ürünleri üzerindeki yüzde 70 civarındaki vergi oranı ve dolar kurundaki artışla’ açıklık getirirken, vatandaş indirim beklentisini her fırsatta yineliyor. Bursa’da BP istasyonlarında 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 4,31 liradan, 97 oktan benzinin litresi ise 4,33 liradan satılmaya devam ediyor. Motorin ise 3,40 liradan depolara iniyor.

OPEC’TE ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı ve Nijerya Petrol Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu, ham petrol fiyatlarındaki son gerileme nedeniyle 2 ülkeden acil toplantı düzenlenmesi çağrısı aldıklarını belirtti. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de düzenlenen enerji konferansında basın mensuplarına konuşan Kachikwu, olağanüstü toplantıda petrol piyasasının şimdiki durumunun ele alınacağını söyledi. Kachikwu, OPEC üyesi olmayan ülkelerin iş birliği olmadan petrol ihracatını azaltmasının zor olduğunu da ifade etti.

Yeni haftaya uluslararası piyasalarda dolara olan talebin artmasının negatif etkisiyle başlayan Brent petrolün varil fiyatı, dün 31,18 dolara kadar inmesinin ardından bugün de gerilemesini 7’nci güne taşıdı ve 30,41 dolarla Nisan 2004’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda ise dünkü kapanış seviyesine kıyasla yüzde 1,5 azalışla 30,75 dolardan işlem görüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X