Putin’den Navalni’nin ölümü hakkında ilk açıklama: ‘Ne yazık ki olan oldu’

Rusya’da üç gün süren başkanlık seçimlerinin ardından yeniden seçilen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, muhalefet lideri Aleksey Navalni’nin “üzücü olay” olarak nitelendirdiği ölümüyle ilgili ilk kamuoyu yorumunu yaptı.

Putin’den Navalni’nin ölümü hakkında ilk açıklama: ‘Ne yazık ki olan oldu’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay hapishanede ölmeden önce muhalif lider Aleksey Navalni’nin de dahil olduğu bir mahkum takasını kabul ettiğini iddia etti.

Rusya’daki başkanlık seçimini ezici bir çoğunlukla kazanmasının ardından Moskova’nın merkezinde konuşan Putin, ölmeden birkaç gün önce Navalni’nin bir takas anlaşması kapsamında serbest bırakılması yönünde kendisine teklif geldiğini söyledi.

“NE YAZIK Kİ OLAN OLDU”

Putin muhalif liderin ölüm hakkında, “Benimle konuşan kişi daha cümlesini tamamlamamıştı, ben de aynı fikirde olduğumu söyledim. Ancak ne yazık ki olan oldu” diye konuştu.

Putin, “üzücü bir olay” olarak nitelendirdiği ölümünden bu yana Navalni hakkında ilk kez yorum yaptı.

Rus lider takasın gerçekleşmesi için tek bir şart koştuğunu belirterek, “Tek bir şartla kabul ettim: Takası gerçekleştiririz ve bir daha Rusya’ya geri gelmez. Ama hayat böyle. Böyle şeyler olduğunda elinizden hiçbir şey gelmez. Hayat bu.” ifadelerini kullandı.

ÖLMESEYDİ TAKAS EDİLECEKTİ

Putin, Navalni’nin kiminle takas edileceğini belirtmedi ve bu kişileri “batı ülkelerinde parmaklıklar ardında olan bazı insanlar” olarak tanımladı.

Navalni destekçileri daha önce Putin’in, Navalni’nin dahil olduğu bir mahkum takasını sabote etmek için muhalefet liderini hapishanede öldürttüğünü iddia etmişti.

Navalni’nin uzun süredir müttefiki olan Leonid Volkov yaptığı açıklamada, Putin’in yorumlarının Navalni’yi kendisinin öldürdüğünün itirafı olduğunu söyledi.

“ALEKSEY NAVALNI’Yİ PUTIN ÖLDÜRDÜ”

Volkov, sosyal medya hesabında, “Aleksey Navalni’yi Putin öldürdü. Ve artık daha fazla rol yapmasına gerek olmadığına karar verdi. Bunu kendisi de doğruladı.” diye yazdı.

Navalni’nin Moskova’daki cenazesinin ardından ekibi, onun anısını onurlandırmak için seçmenleri seçimin son gününde öğle saatlerinde toplu halde sandık başına gitmeye çağırdı.

Binlerce kişi öğle saatlerinde Moskova, St. Petersburg ve dünyanın dört bir yanındaki büyükelçiliklerde uzun kuyruklar oluşturarak Putin’in yönetimine karşı sembolik bir muhalefet gösterisi yaptı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X