Ro-Ro Limanı için plan değişikliği

Büyükşehir Meclisi’nde Ketendere’ye Feribot ve Ropax iskeleleri ile Konteyner Limanı, Ro-Ro Limanı ve Genel Kargo Liman projeleri 1/100.000 Ölçekli Bursa Çevre Düzeni Planı’na işlendi.

Ro-Ro Limanı için plan değişikliği

SEYİT GÜNDOĞAN

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde; Mudanya’nın Ketendere mevkiine, Bursa Liman Kompleksi Projesi kapsamında yapılacak olan ve Burulaş tarafından hazırlanan Feribot ve Ropax iskeleleri ile Konteyner Limanı, Ro-ro Limanı ve Genel Kargo Liman projelerinin 1/100.000 Bursa İl Çevre Düzeni Planı’na işlenmesi ile ilgili plan değişiklikleri oy çokluğu ile kabul edildi. 

Oturumda konuyla ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın bir üretim şehri olduğunu ve üretim kapasitesinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, artık limanlar yetmediği için Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuyla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi.

Mudanya-Bursa arasında araçların yük taşımasının yıllardan bu yana büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Altepe, ‘Hayata geçirilecek projede Mudanya limanından çok, Eşkel’in ilerisindeki Ketendere bölgesini kullanacağız. Hem bu bölge için hem de gelişen ve büyüyen liman ihtiyacı için alt yapıda işlenecek. Bu bölgede şuanda çok sayıda sanayi bölgesi var. Buradan mevcut İzmir yolu için bağlantı yolları genişletebilir. Mudanya içine girmeden şehir merkezine uğramadan İstanbul’un batı yakası arasında taşımacılık yapılabilir. Mevcut yüz binlik planlara işlenmemiş. Ulaştırma bakanlığı tarafından bu planlara işlenmesi istendi. Biz de bugünkü meclis kararında bunu almış olduk. Amacımız şehir içine girmeden bu trafiği dışarıda halletmek. Çünkü sanayi ve üretim şehri için liman çok önemli bir ihtiyaçtır. Kentin içindeki üretim birimleri ve sanayiler, yavaş yavaş batıya doğru kayıyor. Şehir merkezinin sanayi yoğunluğunu ticarete dönüştürmek istiyoruz. Boşaltılan fabrikaları dönüşüme kazandırmak istiyoruz. İstabul’da nasıl bunun dönüşümü var ise, çevre ile yatırımlar yapılıyorsa burada da aynısı yapılacak. Burası Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilecek, yatırımı da Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek. BURULAŞ tarafından işletilecek. Bursa kazanacak. Bu proje üzerinde yıllardır çalışılıyordu. Bakanlığın da bu planları onaylamasıyla uygulamaya geçeceğiz. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da yapılacak olan liman alanını gördü. Bursa için bu bir ihtiyaç. Bizim elimizde bizim kontrolünde olmasını yanlış bir şey olmamasını  istiyoruz. Geliri de Bursa’ya kalacak’ dedi.

Muhalefet sözcüleri plan değişikliğini eleştirirken, yapılacak komplekste; Deniz Otobüs Terminali’nde yılda 1.5 milyon yolcu, Ropax Terminali’nde yılda 1 milyon yolcu ile 400 bin araç, Ro-ro Terminali’nde yılda 600 bin treyler, Konteyner Terminalinde yılda 1 milyon konteyner, Genel Kargo Terminali’nde ise yılda 5 ila 7 milyon ton kargo sirkülasyonu bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X