Rus muhalif Navalny hayatını kaybetti! Kremlin’den açıklama

Rusya’daki cezaevinden yapılan açıklamada, Rus muhalif Aleksey Navalny’nin öldüğü duyuruldu. Navalny, 19 yıl hapisle cezalandırılmıştı. Kremlin, “Ölüm nedeni ile ilgili bilgimiz yok” açıklaması yaparken, Devlet başkanı Putin’in bilgilendirildiği kaydedildi. Navalny’nin yardımcısı Leonid Volkov ise “Rus makamları Aleksey Navalny’yi, hapishanede öldürdüklerine dair bir itiraf yayınladı” açıklamasını yaptı.

Rus muhalif Navalny hayatını kaybetti! Kremlin’den açıklama

Hapisteki Rus muhalefet lideri Aleksey Navalny’nin hayatını kaybettiği açıklandı.

Açıklama, Navalny’nin bulunduğu Yamalo-Nenets bölgesi cezaevi servisi tarafından yapıldı.

Reuters’ın aktardığına göre açıklama, cezaevi yönetiminden yapıldı.

Navalny, iki hafta kadar önce ilettiği mesada, Rusya’da mart ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Devlet Başkanı Vladimir Putin’i protesto etmek için seçmenlerden öğlen saatlerinde oy kullanmalarını istemişti.

Telegram hesabından paylaşımda bulunan Navalny, Putin’e karşı oy kullanmanın yeterli olmadığını, zira bu seçimlerde ilk defa uygulanacak elektronik oylama sistemine hile karıştırılacağını öne sürmüştü.

KREMLİN: GEREKLİ ARAŞTIRMALARI CEZAEVİ YAPIYOR

Kremlin’den yapılan açıklamada ise “Navalny’nin ölüm nedeniyle ilgili bilgimiz yok. Gerekli araştırmaları cezaevi yapıyor” denildi.

NAVALNY’NİN YARDIMCISI: HENÜZ DOĞRULAYAMADIK

Navalny’nin yardımcısı Leonid Volkov ise yaptığı açıklamada, “Rus makamları Aleksey Navalny’yi, hapishanede öldürdüklerine dair bir itiraf yayınladı. Bunu doğrulamak ya da doğru olmadığını kanıtlamak için herhangi bir yolumuz yok” ifadelerini kullandı. ”

Devlet propagandasına inanmak için hiçbir dayanağımız yok” diyen Volkov, “Eğer doğruysa Putin Navalny’yi öldürdü demektir” diye konuştu.

AVRUPA’DAN İLK AÇIKLAMALAR: PUTİN REJİMİNİN GERÇEK YÜZÜ

Fransa, Navalyn’nin ölümüne ilişkin ilk açıklama yapan ülke oldu.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne,  “Navalny’nin baskı sistemine karşı direnişi hayatıyla ödedi. Ceza kolonisindeki ölümü, Vladimir Putin rejiminin gerçekliğini bize hatırlattı” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel ise Navaly’nin ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, “Özgürlük ve demokrasi değerleri için mücadele etti. Ailesine ve demokrasi için mücadele edenlere başsağlığı diliyorum” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Shcolz da Navalny’nin, “cesaretinin bedelini hayatıyla ödediğini” söyledi. Shcolz, “Navalny’nin ölümü, Rusya’nın nasıl değiştiğinin göstergesi” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X